Fizessenek a leggazdagabbak!

Warren Buffett a gazdagok adóinak azonnali megemelését javasolta a New York Timesban megjelent írásában. E szerint itt az ideje, hogy a kormányzat valóban megossza a terheket a lakosság között.

BulvárSzücs Gábor2011. 08. 19. péntek2011. 08. 19.

Kép: Warren Buffet, the world's richest man, and chairman and CEO of US holding company Berkshire Hathaway, addresses a press conference on May 19, 2008 in Frankfurt / Main. Warren Buffett is on a European trip to Germany, Switzerland, Spain and Italy and he said that "it that it would make sense" for Berkshire Hathaway to buy companies in Europe. AFP PHOTO DDP/ THOMAS LOHNES GERMANY OUT, Fotó: THOMAS LOHNES

GERMANY-US-FINANCE-BUFFET
Warren Buffet, the world's richest man, and chairman and CEO of US holding company Berkshire Hathaway, addresses a press conference on May 19, 2008 in Frankfurt / Main. Warren Buffett is on a European trip to Germany, Switzerland, Spain and Italy and he said that "it that it would make sense" for Berkshire Hathaway to buy companies in Europe. AFP PHOTO DDP/ THOMAS LOHNES GERMANY OUT
Fotó: THOMAS LOHNES

Hogy ki is Warren Buffett, talán sokan nem tudják. Amerikai üzletember a Forbes magazin mértékadó listája szerint a világ harmadik leggazdagabb embere: vagyonát 50 milliárd dollárra becsülik. Az, hogy puritán életstílust visz, ugyancsak közismert. Vacak öltönyöket visel, menüt eszik, és abban az omahai házban él, amelyet még 1958-ban vásárolt néhány tízezer dollárért.

Öt évvel ezelőtt jött a meglepő hír: 2006. június 25-én Buffett bejelentette, hogy az akkor 44 milliárd dolláros vagyonának több mint négyötödét, 37 milliárd dollárt a Bill Gates, illetve a Buffett család működtette alapítványoknak adományoz. Az alapítvány addig is a világ legnagyobb magánalapítványa volt, de ezzel a szervezet vagyona megduplázódott.

A milliárdos most ismét lépett egyet, s a gazdagok adóinak azonnali megemelését javasolta a New York Timesban megjelent írásában. E szerint itt az ideje, hogy a kormányzat valóban megossza a terheket a lakosság között. „Amíg a középosztály értünk küzd Afganisztánban, a szegények pedig a mindennapi megélhetésért küzdenek, mi, megagazdagok, még mindig megkapjuk a rendkívüli adókedvezményeket. A döntéshozók úgy védenek minket, mintha valami veszélyeztetett faj lennénk” – írja a lapban. – Tavaly 7 millió dollár adót fizettem, ami rengeteg pénznek hangzik, de valójában ez alig több mint az adóköteles jövedelmem 17 százaléka, ami arányában kisebb, mint bárki másnak a 20 fős irodámban – vallja a 80 éves befektető.

A leggazdagabbak adóterhelése az elmúlt két évtizedben, Amerikában jelentősen csökkent. Miközben 1992-ben a 400 leggazdagabb adóköteles jövedelme 16,9 milliárd dollár volt és átlagosan 29,2 százalékos adót fizettek, addig 2008-ban a 90,9 milliárd dollárra vetítve már csak 21,5 százalék volt az adójuk. Buffett javaslata szerint az egymillió dollár feletti adókö­teles jövedelemsávban adóemelésre lenne szükség. A 2009-es statisztikák szerint ez 236 883 háztartást érint, a 8274 10 millió dolláros jövedelem feletti háztartásnál még nagyobb adót kellene kivetni – írta a pénzügyi guru.

Ezek is érdekelhetnek