104 évesen is egészségesen

Kozma Zsuzsanna rendületlenül járja az ország óvodáit, és nemcsak megmozgatja a gyerekeket, hanem az egészséges életmódról is beszélget velük. A magyar fitneszbajnok szerint ez az egyetlen módja annak, hogy felnőjön egy nemzedék, amelyik egészségtudatosabban él, mint a szüleik, nagyszüleik generációja.

Család-otthonBiczó Henriett2020. 06. 23. kedd2020. 06. 23.

Fotó: Németh András Péter

Fotó: Németh András Péter

– Szerettek tornázni?

– Igen!

– Miért kell sokat tornázni?

Néma csönd.

– Hogy egészségesek legyetek! Ezen a képen egy 104 éves bácsit láthattok. Tudjátok, mit csinál, hogy egészséges maradjon?

– Tornázik! Táncol! Egészségesen étkezik! Sok vizet iszik! – hangzanak a gyerekek válaszai.

– Nagyon ügyesek vagytok. Ha ti is sokat tornáztok, ilyen egészségesek lesztek 104 éves korotokban. Indulhat is a FittMóka-torna Fitt Tündérrel – biztatja a kicsiket Kozma Zsuzsanna, aki a hitelesség kedvéért tündérnek öltözött. Rózsaszín szárnyak virítanak a hátán, amihez hasonló színű tüllszoknya dukál. Máris kezdődnek a bemelegítő gyakorlatok, szól a zene, kacagástól zeng a terem, nem ilyen tornához szoktak a nógrádi ovisok.

Kozma Zsuzsanna zenés tornaóráján minden kicsi szívesen vesz részt. Fotó: Németh András Péter

– Most azt kéri a Fitt Tündér, hogy változzatok Szabadság-szoborrá – és máris mindenki a feje fölé tartja a karját. Majd túrógombócok lesznek a nagycsoportos fiúk és lányok, cserebogarak és pisilő kutyák. Miközben tornáznak, szinte észrevétlenül megmozgatják minden porcikájukat, iz­mukat.

Kozma Zsuzsanna zenepedagógus, fitneszedző arra tette fel az életét, hogy a mozgás fontosságára hívja fel a figyelmet születéstől 104 éves korig. Eredetileg matek–ének szakos tanár, hat évig tanított, mellette iskolák tornatermeiben tartott aerobikórákat szülőknek és gyerekeknek is. Amikor várandós lett, rákapott a kismama-, majd a baba-mama tornára is.

Mosonmagyaróváron élt a családjával, a közeli óvodából hordta az ebédet, ahol a vezető óvónő kissé túlsúlyos volt.

– Megkérdeztem, miért nem tornázik, s a válasza nem lepett meg: nincs rá időm. Felajánlottam, tornázzunk együtt, míg a gyerekek alszanak. Hamarosan már a gyerekeket is én tornáztattam. Híre ment a foglalkozásoknak, nemsokára már tizenkét oviba jártam – mesél a kezdetekről az 50 éves, kétgyermekes edző és életmód-tanácsadó, aki 2005-ben az országos fitneszbajnokságon harmadik, a következő évben pedig első lett.

Csaknem tíz év alatt 25 ezer tanítványa volt, állandóan új dolgokon törte a fejét, miközben úton-útfélen azt hangoztatta, hogy kisgyermekkortól életünk végéig mozogni kell. Ezzel nem csupán a lelki és testi betegségek előzhetők meg, de a kedélyünk is javul. Gondolta, szélesíti a zenei palettát, ezért saját mondókákat, dalokat talált ki, s oktatási anyagot is készített arról, miként lehet a gyerekekbe belenevelni a mozgás szeretetét. Állandóan járja az országot, kicsiket, nagyokat, családokat mozgat meg hétről hétre.

A nógrádi vár lábánál épült Angyalvár óvodában is örömmel várták.

– Mindenre nyitottak vagyunk, ami a gyerekeknek hasznos, és különösen jó, hogy házhoz jön a lehetőség – vélekedik Horváth Erzsébet, az óvoda vezetője. A falakat színes mesefigurák díszítik, még a mellékhelyiségekben is, van hatalmas udvar és tornaterem, ahol naponta mozognak az apróságok. Igaz, nem zenére, mint a FittMókán, ezért is nyitottak az óvónők arra, hogy megtanulják a szakszerűen összeállított zenés programot, és a jövőben annak a segítségével mozgatják meg a gyerekeket.

Az Angyalvár óvoda mai tornaóráját a szülők finanszírozták, de a település polgármestere azt mondja: bármikor anyagilag is támogatnának egy hasonló kezdeményezést.

Fittmóka Kozma Zsuzsannával. Fotó: Németh András Péter

– Közhely, de igaz: kincs az egészség, így közös felelősségünk, hogy a településünk lakói egészségesen éljenek. Bővítjük a bicikliutat, terveinkben mezítlábaspark megépítése szerepel, amire pályázaton nyertünk egymillió forintot, ezt egészíti ki az önkormányzat 300 ezerrel. Évente négy sportnapot tartunk a szomszédos településekkel karöltve, a játszótér is új sporteszközöket kap.

Az óvodai és az iskolai menzára a környékbeli termelőktől is hozunk alapanyagokat. A Nógrádi Napraforgó Hagyományőrző és Szociális Egyesület 11 éve indította el a Tápláló Szeretet programot, melynek keretében a környékünkön fellelhető fölös zöldségeket és gyümölcsöket a helyi asszonyok feldolgozzák kompótnak, lekvárnak, savanyúságnak, azután eljuttatják a nagycsaládosoknak, hogy a gyerekek egészséges alapanyagokból készült ételekhez is hozzájussanak – számol be kezdeményezéseikről Varga Richárd, az 1500 lelkes falu polgármestere, aki az öregfiúk focicsapatnak is lelkes tagja.

Miközben beszélgetünk, a nagycsoportos gyerekek az óra végéhez érnek, éppen a nyújtógyakorlatokat végzik.

– A következő 90 évben is tornázzatok rendszeresen, és vegyétek rá erre a szüleiteket is. Soha ne dohányozzatok, minden reggel ébredjetek boldogan, vidáman – búcsúzik Zsuzsa, és egyetlen gyerek sem megy el üres kézzel: mindenki kap egy matricát, amin bájos mókuscsalád tornázik.

Ezek is érdekelhetnek