Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
„Bibere necesse est, vivere non est necesse”, vagyis: inni muszáj, élni nem… Ha kérhetem, a latinosok ne kapják fel a fejüket, tudom én, hogy Pompeiusnál a mondat még a szokásos hajózni muszájjal kezdődött – hajósait biztatta imígyen, amikor viharban kellett gabonát szállítaniuk Szicíliából Rómába –, de hát ugyan melyikünk akarna télvíz idején hülye gabonát hajóztatni?
Nem, kedves alkoholista barátaim, mi bizony inni szeretnénk, különösen ilyenkor, szilveszter idején. Sört, bort, konyakot, pálinkát, rumot, gint, whiskyt – és ha lehet, mindegyiket, egyszerre. (A pezsgőt és a likőrt szándékosan kihagytam, az előbbit azért, mert azt csak igen tapasztalt szakemberek keverjék a többi ajánlott márkával, a likőrről meg tapasztalt Brucki barátom örökbecsűje jut eszembe: „konyakmeggy – hányni megy…”)
Ebből is láthatják az Apa főz fun-club elszánt tagjai, hogy erősen készülünk a szilveszterre, amikor is leghelyesebb a lakás különféle pontjain előre elrejteni az előbb felsorolt italféleségeket, az előtérben csak egyfajta üveg maradjon, hogy a Feleség aztán később még hosszasan töprengjen, hol az istenbe tudott így berúgni megint ez a szerencsétlen attól az egy üveg bortól… Mi viszont tudjuk: berúgni szinte mindenki tud, a kijózanodás viszont szaktudást és tapasztalatot igénylő művelet, de szerencsére, a rovat e szakembereké. Vagyis előző este bejelentjük: szívecském akkor megcsinálom a korhelylevest.
A Feleség persze gyanakszik – jó, ha megszólalunk máris gyanakszik, ja, meg ha nem szólalunk, akkor is… –, de ebbe belekötni egyelőre nem nagyon lehet, így hát vidáman elügetünk egy megfelelő piacra, bevásárolni. (A megfelelő és a nem megfelelő piac közötti különbség: az előbbiben néhány kulturális sorstárssal be lehet nyomni némi pálinkát, egy-két gyors-sörrel, az utóbbiban meg csak az undorító globalizált rend…)
Fogy a helyem, holott szorosan a témába vágna még, hogy kinek és miért is mondják az oroszok a 15. vodka után, hogy „tü nye uvázsájes minyá”, de ezt most nincs módom kifejteni – tán tessenek írni egy levelet a főszerkesztő asszonynak, hogy bővítse végre megfelelő méretűre a rovatot, de azt azért elmondom, hogy a korhely halászlék, libalevesek, zöldbablevesek, lencselevesek és a mi káposztalevesünk között jelentős különbségek vannak. Az előbbiek citrommal dolgoznak, a lencseleves mustárral és kávéskanálnyi ecettel korhelykedik, Apa pedig piros szaftot árasztó, zsíros kolbásszal…
Minimum ötliteres lábassal készüljünk a másnapra. A kilónyi vecsési savanyú káposztát nem mossuk át, hanem bele a lábosba, és felöntjük, míg ellepi, vízzel. Babérlevél, fél marék egész bors, egy-két gerezd fokhagyma is belefér, aztán főzünk. (Meg kívánom jegyezni, hogy bizonyos léha népek némi bort, csöppnyi pálinkát is öntenek ilyenkor részben magukba, részben a fövő káposztára, ami újabb aromákkal lep majd meg bennünket.) Jó óra múlva belehajítunk vagy negyed kiló gombát – én szokásosan valamilyen erdeit, s csak semmi cicó, összetépkedve, szárával együtt. Újabb óra, addig újra iszunk ezt-azt, majd következik a csúcspont: a piacon vásárolt friss, toros nyerskolbász. Ezt kilométer-hosszan árulják, veszünk is belőle néhány métert – de legalább egy kilónyit –, s ezt óvatosan beletekerjük a levesbe. És míg megfő – ez már tényleg csak percek kérdése – kiárad belőle az a piros színű zsiradék, ami nemcsak megfesti levesünket, de a másnapi kijózanodás legfőbb ígérete leend… Mindehhez már csak egy vékony rántást készítünk, se hagyma, se pirospaprika nem kell hozzá – a mi levesünk ezek nélkül is sötétpiros lesz –, egyet rottyan és kész. Tejföllel tálaljuk – csodát tesz.
Most láttam, hirdetés: „Igyál egyszeri fizetéssel 600 forint értékben töményet, és nyerhetsz egy zseblámpát!” Zseblámpa-fényes boldog új évet!
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu