Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Hol a paradicsom?
Kép: Egyek, 2008. február 17. Paradicsompüré. Fotó: Ujvári Sándor
Azt javaslom, legyen résen az, aki télen szánja rá magát paradicsomos étel készítésére. Ha például az ember lánya bolognai mártást szeretne kotyvasztani, óvatosan válogasson a sűrítmények között, mert a doboz feliratából következtetni sem lehet az ízre.
A KOFA névre hallgató márkát, ha a kis dobozos változatot választjuk, 54 forintért szerezhetjük be. Ne dőljünk be a magyaros névnek, ezt bizony Olaszországban pépesítették. Íze némi csalódást okoz, mivel inkább édeskés, és a kissé sütőtökre emlékeztető aromája legfeljebb a töltött paprikához dukál. Ugyancsak a taljánok szüretelték a bogyókat a Happy Frucht termékéhez, amelyet 49 forintért vihetünk haza. Bár az összetevőket hasonlóképpen tüntetik fel, ennek pikáns, savanykás íze mellé magas, 28-30 százalékos szárazanyag-tartalom járul.
Nem csalódtunk az ismerős hazai márkában, az Aranyfácánban sem, mert erősen bordóba hajló színe és íze feldobja a mártást. Az előzőektől eltérően ebbe a sűrítménybe nem kevertek sót, ezért bármihez használhatjuk. Az Aranyfácán sűrűsége szerint közepes, ára viszont madárhoz illően szárnyaló, ugyanis 74 forintot kérnek a 70 grammos dobozért. (Az előzőek is ilyen súlyúak.) Ha résen vagyunk, ennél olcsóbban is beszerezhetjük, ugyanis a CBA emblémája alatt kínált, úgynevezett sajátmárkás, ezért némileg olcsóbb pürét ugyancsak a hatvani konzervgyár állítja elő.
Jót teszünk a mártásnak, ha darabolt paradicsomot is keverünk bele. Ha beérjük a hámozatlan változattal, ehhez a SPAR-ból 99 forintért vehetünk egy dobozzal. Ha igényesek vagyunk, s ragaszkodunk a hámozotthoz, mélyebben nyúljunk a zsebünkbe, hiszen az ugyancsak olasz alapanyagból készült – Victoria névre keresztelt – konzerv már 229 forintra tornázza fel az árát.
Ha túl sűrű a mártás, muszáj hígítani. Vigyázzunk, mert a divatos fűszeres ivólevek literjét csaknem kétszer annyiért vehetjük meg, mint az egyszerű, főzéshez használatos, ugyancsak százszázalékos leveket. A legjobban persze akkor járunk, ha a kamrából emelünk le egy üveggel – főleg ha voltunk olyan szorgosak, hogy nyáron befőztünk magunknak. Vagy legalább kaptunk ajándékba anyánktól, nagymamánktól.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu