Elmélkedés

Vegyétek a Szentlelket! (Jn 20,22)

Család-otthon2009. 05. 28. csütörtök2009. 05. 28.
Elmélkedés

„Amikor eljön az Igazság Lelke, ő majd elvezet benneteket a teljes igazságra.” Hol van Ő? Kicsoda Ő a világnak, az egyháznak, nekem? Ki mutatja meg Őt?

Szent Ágoston így válaszol: „Csak az láthatja a Szentlelket, akiben már megvan. Őt pedig csak úgy lehet megkapni, ha ráhangolódunk arra, ami ő: a szeretetre. Ha együtt szeretünk vele.”
Ki Ő az egyháznak? Egy pátriárka 1968-ban így szól Őróla:
„Szentlélek nélkül: távoli az Isten; Krisztus a múlté; az Evangélium holt betű; az Egyház egyszerű szervezet; a tekintély: uralkodás; a miszszió propaganda; az istentisztelet emlékek felidézése és a keresztény cselekvés rabszolgamorál.

Szentlélekkel: a kozmosz fölemelkedik, és nyögve szüli az Országot; a feltámadott Krisztus itt van; az Evangélium életerő; az Egyház szentháromságos közösség; a tekintély: szabadító szolgálat; a misszió pünkösd; liturgia emlék és elővételezés; az emberi cselekvés megistenült.” Ez ma is igaz, és mindörökké.

Ott látom őt, az ősvizek fölött, ő teremti az élet rendjét az őskáosz fölött; ő ad mindennek életet, leheletet és mindent; Ő szólt a próféták által, és csak általa hiteles az „ige”; őáltala és őbenne születhetünk újjá, és élhetünk Istenben, és élhet bennünk Isten, mert ő a szeretet lelke; ő újítja meg a Föld színét; ő vezet el a teljes igazságra. ő az enyém lehet, és én az övé lehetek.

„Vegyétek a Szentlelket!” És: „Vegyétek, ez az én testem… ez az én vérem…!” Adsz, adsz, Istenem! Önmagadat adod. Csak egyféleképpen válaszolhatok méltón: „Uram, Istenem, egészen a tiéd vagyok!”

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek