Vitaminhiányos menzák

Jobb nem is tudni, mit eszik a gyerek a menzán – véli sok szülő. Pedig otthon érdemes vitaminbombával ellensúlyozni a meglehetősen gyér közétkeztetést.

Család-otthonPalágyi Edit2010. 03. 09. kedd2010. 03. 09.
Vitaminhiányos menzák

A gyerekek hétköznapjaik nagyobbik részét az iskolában töltik, s többnyire menzakoszton élnek. A szülőnek érdemes odafigyelnie arra, hogyan egészítheti ki az ottani, egészségesnek nemigen mondható menüt – javasolja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Hogy egy felnőtt mennyire vigyáz majd az egészségére, az általában gyerekkorban eldől – figyelmeztetnek a szakemberek. Felnőtt korában is azokat az ételeket, italokat, ízeket keresi majd, amelyekkel gyerekként találkozott otthon vagy az iskolában. Ha a gyerkőc azt látja, hogy az otthoni asztalra mindennap kerül zöldség-gyümölcs, akkor maga is ezt szokja meg. Egy országos felmérés szerint általánosságban igaz, hogy a diákok túl sok zsírt, cukrot és sót tartalmazó menzaételeket ebédelnek. Zöldségféle, tejtermék, sovány hús és gyümölcs az ideálisnál csak jóval kevesebb alkalommal kerül a napközis asztalra. Ez pedig megvetheti a későbbi szív- és érrendszeri betegségek alapját – például a túl sok só hosszú távon magas vérnyomást okozhat.

Az iskolai büfékben a szigorítások ellenére is igen sok édesség kínálja magát, a kicsik pedig könnyen rákapnak a nyalánkságokra.A szülőknek és a pedagógusoknak a dietetikusok azt javasolják, hogy a kicsi gyerekeknek is próbálják elmagyarázni, melyek az egészséges ételek, és beszéljék rá őket, hogy ezeket válasszák. Ha a gyerkőc reggelente elvisz egy almát, este pedig bőséggel kap zöldséget és gyümölcsöt, ez az otthoni minta segít, hogy egész életére a szervezete számára hasznos fogásokkal barátkozzék meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek