Cukorbetegség a kutyáknál

A Kutyapostás nem szeretne hencegni, de mostanában, vagyis immár hatvan felett derült ki róla, hogy cukorbeteg. De e rovatban nem annyira a Postásról, mint inkább a kutyákról szokás értekezni, így hát vizsgáljuk meg: lehet-e cukorbeteg a kutyánk is?

Család-otthonSzücs Gábor2010. 09. 03. péntek2010. 09. 03.
Cukorbetegség a kutyáknál

A diabétesz, vagyis a cukorbetegség az emberekhez hasonlóan az állatoknál sem ritka, a kutyák összes betegségének 1 százalékát teszi ki. A cukorbetegség azt jelenti, hogy a szervezet nem képes a vércukorszintet szabályozni. A betegséget alapvetően a hasnyálmirigy által termelt hormonnak, vagyis az inzulinnak a hiánya okozza, ami a vércukorszint megemelkedésében és cukorvizelésben nyilvánul meg. A legjellemzőbb tünetek, hogy kedvencünk a szokásosnál sokkal több vizet iszik, illetve vizel, és feltűnhet, hogy acetonszagú a lehelete. Először hízás, majd fogyás, fáradékonyság, rendellenes étvágy figyelhető meg. Gyakran előfordul, hogy a szőre hullik, fénytelenné válik, esetleg bőre korpázik. Előrehaladottabb esetekben szürke hályog alakulhat ki. Kedvencünk látása romlik, esetleg teljesen elveszíti azt; a betegség végkifejlete lehet a tudatvesztéses állapot is.

A betegséget inzulininjekciók adásával kezelik, amelyek sertésinzulint tartalmaznak, s ami megegyezik a kutya inzulinjával. Ezt a készítményt kell bőr alá fecskendezni egy speciálisan erre a célra gyártott fecskendővel. A megfelelő adagot az állatorvos határozza meg szigorú kontrollvizsgálatok mellett, majd alapos felkészítés után az állat gazdája otthon adja be rendszeresen az injekciót. Az emberi gyógyászatban ismert különböző tablettákkal való kezelés kutyák esetében nem hatásos!

A kezelés mellett fontos odafigyelnünk az ennivaló összetételére is, amelynek kétharmada hús, egyharmada pedig összetett szénhidrát és zöldség legyen. Ezt készíthetjük házilag, illetve forgalomban vannak különböző diétás tápok is. A helyes étrend mellett mindenféle stressztől, terheléstől is óvnunk kell kedvencünket. Kísérjük folyamatosan figyelemmel a vízfogyasztását, a vizeletét és a testtömegét. A cukorbeteg kutya esetében készenlétben kell tartanunk mézet vagy szőlőcukrot, hogy ha inzulin-túladagolás vagy nem megfelelő időpontban történő etetés során hirtelen leesik a vércukorszint, akkor azt az állat nyelvére vagy fogínyére tudjuk kenni. Az ilyenkor tapasztalt tünetek: remegés, izgatottság, gyengeség, nem ritkán tudatvesztés. Fontos, hogy a kutya sétáltatása az inzulinbeállítást követően naponta a megszokott ütemben történjen. Amennyiben az állat hirtelen többet és intenzívebben vagy rendszertelenül mozog, nőhet a cukorfogyasztása.

(A Kutyapostásnak meg állítólag búcsúznia kell az eddigi terápiáját megalapozó whiskyjétől… Ha kérhetném, mondja már meg valaki, mi a jó az öregedésben?)

Ezek is érdekelhetnek