Olvassák, de nem értik a szöveget

Egy nemrégiben készített felmérés során kiderült: a fülöp-szigeteki lakosság mintegy 13 százaléka funkcionális analfabétának számít. Az igazán megdöbbentő tény azonban az, hogy a magyar lakosság körében ez az érték 25 százalék is lehet!

Család-otthonKovács Réka2010. 09. 25. szombat2010. 09. 25.
Olvassák, de nem értik a szöveget

Az írástudást és a médiafogyasztást vizsgáló Functional Literacy and Mass Media Survey cég eredményei szerint a fülöp-szigeteki lakosság 87 százaléka minősíthető funkcionálisan írástudónak, vagyis mintegy 58 millió lakos tud írni és olvasni, illetve megérti, amit olvas, s az olvasottakat hasznosítani is tudja. Ezzel szemben viszont 9 millió lakos  funkcionális analfabétának minősíthető. Habár tudnak írni-olvasni, de nagyon rosszul; bár kibetűzik a szavakat, nem értik a szöveget. Ennek következtében számukra sokkal nehezebb a tanulás, s ez komoly hátrányt jelent az élet legkülönfélébb területein. – olvasható az ELTE-TáTK hírlevelében.

A felmérés eredményei szerint a nők körében magasabb a funkcionális írástudók aránya, mint a férfiak esetében. A 10 és 64 év kor közötti nők 88,7 százaléka képes az alapismereteik hasznosítására is, míg az azonos korcsoportba tartozó férfiak esetében ez az arány 84,2.

Hazánkban a szakértői becslések szerint az analfabéták száma alacsony, nem éri el a lakosság egy százalékát, azonban a funkcionális analfabéták száma ennél jóval magasabb. Steklács János, a Magyar Olvasástársaság elnöke szerint a magyar felnőtt népesség 25-30 százaléka funkcionális analfabéta, az OECD adatai szerint pedig minden negyedik magyarnak jelent gondot az olvasás és az olvasottak megértése. A 2000-ben és 2006-ban végzett PISA kutatások adatai alapján a magyar 15 évesek szövegértési képessége jelentősen a nemzetközi átlag alatt marad.

Ezek is érdekelhetnek