Veszélyes gyermekjátékok!

Szülők, figyelem! A játékokban lévő gombelemek és akkumulátorok lenyelése életveszélyes sérüléseket okozhat a gyerekeknek!

Család-otthonRomvári Orsolya2010. 09. 21. kedd2010. 09. 21.
Veszélyes gyermekjátékok!

Egyre több gyerek kerül kórházba amiatt, hogy lenyelik a játékokban lévő elemeket – figyelmeztetnek a Utah Kórház orvosai. A múlt héten a Chuck E. Cheese étterem hálózatnak több mint egymillió elemes játékot kellett visszahívnia az USA-ban, miután több gyermek is súlyosan megsérült az e termékben található elemek lenyelése miatt.

A gombelemek számos játékban és háztartási eszközben megtalálhatók. Ezek nem azért veszélyesek, mert fulladást okozhatnak, hanem mert lenyelve néhány óra alatt súlyos marási sérüléseket idézhetnek elő a szövetekben.

Tavaly novemberben egy 13 hónapos kisfiú szülei nem vették észre, hogy a gyermek lenyelt egy elemet. Amikor a kisfiú öklendezni kellett, a szülők orvoshoz vitték. A röntgen kimutatta a gyomrában az elemet, amelyet az orvosok azonnal eltávolítottak. Néhány nap múlva azonban belehalt a marási sérülésekbe.

Az orvosok szerint a legalább húsz milliméter átmérőjű lítium akkumlátorok a legveszélyesebbek. Ezek jóval erősebbek, emiatt súlyosabb sérüléseket okoznak, mint a régebbi elemek. Az orvosok ezért azt ajánlják, hogy a szülők tartsák távol a gyermekektől a gombelemekkel ellátott eszközöket, s ne vásároljanak a csemetéknek ilyenekkel működő játékokat.

Ezek is érdekelhetnek