Akiknek nincs hol lakniuk

Amennyiben lakhatási problémákról esik szó, többnyire úgy véljük, ez a szegény és a fejlődő országok gondja. Ám mint egy nemrég végzett kutatás eredményei mutatják: a legfejlettebb országokban is sokak számára okoz fejtörést a mindennapi megélhetés és a lakás fenntartása.

Család-otthonKovács Réka2011. 01. 09. vasárnap2011. 01. 09.
Akiknek nincs hol lakniuk

A Gallup közvélemény-kutató portál 128 országban végezte el a felmérését, melyből kiderül: nem csak a legszegényebb, de a legfejlettebb országok lakosai sem tuják mindig elérni, hogy megfelelő otthont teremtsenek maguk és családjuk számára – derül ki az ELTE hírleveléből.

Igaz, a, „nem megfelelő otthon” megjelölés nem ugyanarra utal mindenhol, hiszen egészen a hajléktalanságtól az infrastrukturális hiányosságokig sokféle gondot jelenthet. Az adatok azonban azt mutatják, hogy a probléma így vagy úgy, de valamennyi vizsgált országban ismert.

A fejlődő országok közül a volt szovjet tagköztársaságokban és a szubszaharai régióban élőket sújtja a leginkább. E térségekben minden harmadik ember anyagi gondjai miatt az elmúlt években nem tudták lakásfenntartási kiadásaikat fedezni, vagy egyáltalán nem volt fedél a fejük felett. Közülük is kiemelkedik Azerbajdzsán, ahol a lakosok 76 százalékának nincs annyi pénze, hogy elfogadható otthonra tegyen szert. Hasonló bajokkal küzd a latin-amerikai és a karibi térség, ahol a lakosság 21 százaléka néz szembe e problémval, Ázsiában 17, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában pedig 14% a hiányt szenvedők aránya.

A tavalyi év elején Haitin bekövetkezett nagy erejű földrengés és az azt követő újjáépítés következtében – nem meglepő módon – a lakásárak az egekbe szöktek, így e régióban tízből négyen számoltak be az elmúlt évben felmerült lakásgondokról. A szomszédos Dominikai Köztársaságban ezzel szemben ez az arány egyharmados.

Az Egyesült Államok és Kanada, továbbá Európa legtöbb országának lakói sokkal jobb helyzetben vannak, mint a nemzetközi átlag. Kanadában és több nyugat-európai országban – így az Egyesült Királyságban, Svájcban, Hollandiában – csak 5 százalék körüli a nehéz helyzetben élők aránya. Európában a legjobban a dánok és a luxemburgiak élnek: itt a legjobb (2-2%) a lakáshelyzet, míg Montenegró (18%) és Albánia (17%) területén a legrosszabb. Az Egyesült Államokban 11%-os a lakásgondokkal küzdők aránya, ami valamelyest rosszabb, mint a görög és a lengyel (10-10%), a cseh és a magyar (9-9%) vagy a belga (8%) adat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek