Elkerülhetőek a stresszes reggelek!

A kisgyermekes családoknál a reggeli készülődés komoly feszültségek között zajlik. Az anyukáknak olykor igazi kihívás a napindítás, különösen azoknál, ahol több gyereket is kell óvodába, iskolába vinni.

Család-otthonSzabó Enikő2011. 01. 12. szerda2011. 01. 12.
Elkerülhetőek a stresszes reggelek!

– Nem szabad elfelejteni, hogy a szülők viselkedése az egyik legfontosabb modell a gyermekek számára, akik önkéntelenül is magukba szívják, sőt utánozzák, amit otthon látnak.” – mondja dr. Futó Judit gyermek- és ifjúsági szakpszichológus, az AVEC Pszichoterápiás Intézet és Oktatási Központ munkatársa, aki egy friss felmérés tanulságait ööszegzi.

A gyerekek mindennapjaiban a rutin, a szokás döntő jelentőségű. Ez adja meg a gyerekek számára a biztonságos kereteket, a kiszámíthatóságot, ami természetesen mindennapjaik egyik pillére. A stressz, a rohanás, a kiszámíthatatlanság, a túlzott spontaneitás a családban a konfliktusok, veszekedések melegágya. Rutinok nélkül a mindennapok minden egyes alapvető mozzanata (hány órakor kelünk, mikor mosunk fogat, hol esszük meg a reggelit) megkérdőjelezhető, s mind-mind alku tárgyát képezi. Ezzel rengeteg idő, energia megy el feleslegesen. A bizonytalanság, az alkuhelyzet pedig a konfliktusok forrása.

A reggeli készülődéssel járó gondok közül az anyák elsősorban a felkeléssel és az öltözködéssel kapcsolatban sorolják a problémákat. A felmérésben a résztvevők 63 százaléka említette spontán válaszként az öltözködéssel járó problémákat, míg 69 százalékuk már a felkelésnél is nehézségekbe ütközik. Mi a gond az öltözködéssel kapcsolatban? A kisgyermek öltözködés helyett inkább mást csinál, illetve nem azt akarja felvenni, amit anyukája kikészített neki. A harmadik leggyakoribb esetnek a válaszadók a kellő időbeni elindulást említették. A gyerekek számának növekedésével az előbbiek hatványozottan jelentkeznek. Az édesanyának meg kell osztania figyelmét csemetéi között, s ez még több koordinációt igényel.

Milyen trükköket vethetnek be az édesanyák a reggeli öltözködés körüli feszültség elkerülésére? Például előző este közösen kiválaszthatják a másnapi ruhákat, öltözködési versenyt hirdetnek, felajánlják a kicsinek, hogy ha gyorsan elkészül, a kedvenc ruhájában mehet el aznap, ösztönző, dicsérő szavakkal próbálják elérni a gyorsabb és hatékonyabb készülődést. A kérdés csak az, hogy mindezekre tudnak-e elegendő időt szánni reggelente.

A pszichológus szerint a reggeli készülődéssel kapcsolatban a legfontosabb, hogy legyen rutinszerű. A gyermek aludjon eleget, s ne az utolsó pillanatban keljen fel. Mindig adódik egy-egy váratlan esemény. Minél több dolgot készítsünk elő előző este. A pszichológus – aki maga is két kisgyermek anyukája – különböző trükköket vet be: előző este felajánl több alternatívát, amiből a kicsik választhatják ki, hogy másnap mit szeretnének viselni. Az öltözködési procedúrát meggyorsíthatjukl, amennyiben a gyerek számára apró, de vonzó tevékenységet helyezünk kilátásba, ha idejében elkészül. Az idő múlása azonban a gyermek számára is követhető kell, hogy legyen: – Mutassuk meg az órán, hogy addig kell elkészülnie, amíg egy adott helyre érkezik a mutató, vagy kisebbeknél használjunk homokórát – javasolja dr. Futó Judit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek