Hogyan is állunk fogadalmainkkal?

Két héttel az újévi fogadalmak megtétele után felmerül a kérdés: vajon hányan és milyen arányban képesek megtartani, amire elkötelezték magukat?

Család-otthonKovács Réka2011. 01. 16. vasárnap2011. 01. 16.
Hogyan is állunk fogadalmainkkal?

A szilveszteri ünneplés hevében, netán az előző évi lustaságot lezárva, az óév utolsó napján sokan döntenek úgy, hogy a következő esztendőben minden másképpen lesz. Ez mindig jó ötletnek és megvalósíthatónak is tűnik, ám hamar eljön a pillanat, amikor a lelkesedés önmagában már nem elég. Hogy a változás hosszú távon is eredményes legyen, életmódváltásra van szükség, s nem elég csupán egy-egy részlet átalakítása.

A fogadalmak között legtöbbször az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás és a környezettudatos életvitel szerepel. Ennek érdekében az elmúlt években egyre tudatosabban figyelünk arra, hogy megszabadítsuk életüket a káros anyagoktól, szokásoktól és cselekvésektől. Ha ezek a törekvések a mindennapok részévé válnak, akkor adott a lehetőség arra, hogy sokáig, véglegesen is kivitelezhetőek legyenek. Ezt elérni pedig csak apró lépésekkel lehet. Az évek alatt berögződött rossz szokást nem lehet semmisé tenni, s ennek elvárása kudarcra van ítélve. Ha azonban a mindennapok apró sikereit képesek vagyunk elismerni, annak hosszú távon is meglesz az eredménye.

A kijelölt cél elérésének útjába rengeteg akadály állhat, ezért ha csak egyetlen tevékenységre – diéta, sport, zöld gondolkozás – összpontosítunk, elveszik a lényeg. Ahhoz, hogy ne merüljön feledésbe az újévi fogadalom, több irányból szükséges megközelíteni eddigi életvitelünket. Fel kell ismernünk gyengeségeinket, s a változásra lelkileg és mentálisan is felkészülnünk.

Ha például a mozgás napi bevezetése a cél, akkor érdemes megfigyelni a bioritmusunkat. Ha reggel nehezen kelünk, ne azt erőltessük, hogy minden reggel két órával korábban pattanjunk ki a ágyból,, s irány úszni, futni. A mindennapok időbeosztásának átszervezése és abba az új szokások beillesztése sokkal hatékonyabb megoldást ígér.

Életünk minőségének javítását nem szükséges kiemelt dátumokhoz kötni, hogy azt mondhassuk: „majd holnap nekikezdek”. Legyen ma a holnap!