Apró léptekkel a célig

Az emberek legalább 70 százaléka elégedetlen az alakjával. A legtöbben kisebb-nagyobb súlyfelesleggel küszködnek és fogyni szeretnének, de akadnak olyanok is, akik nagyon vékony testalkatúak, s éppen inkább híznának. Sajnos, a hirtelen és gyors súlyveszteségnek és súlygyarapodásnak megvannak a veszélyei.

Család-otthonCzanik Krisztián2011. 03. 21. hétfő2011. 03. 21.
Apró léptekkel a célig

Egyrészt az ilyen súlyváltozás szinte soha sem tartós, s ugye, sokaknak ismerős a jójóeffektus? Másrészt pedig feleslegesen terheljük az ízületeinket és az izomzatunkat. A kampányszerű, túlzásba vitt edzések, az 1000 vagy alacsonyabb kalóriás étrend csak rövid távon alkalmazhatók, hiszen a szervezetünk teljesen kimerül, és hiányállapotok léphetnek fel, amelyek következtében pedig megnő a sérülésveszély és különféle betegségek céltáblájává válhatunk.

Hasznos, de nem megoldás
Sokan a táplálékkiegészítőkben látják a megoldást, ami részben igaz, hiszen az edzések után és lefekvés előtt elfogyasztott fehérjeturmixok táplálják az izmainkat, az edzések előtt elfogyasztott zsírégetők fokozzák a zsírok mobilizációját, az aminosavak antikatabolikus hatása meggátolja az izmok leépülését, de a nevükben is benne van, hogy csak kiegészítők, a vegyes és rendszeres táplálkozást nem helyettesíthetik. Viszont az ellenkezője is igaz, a zsírégetők sem hozzák a várt eredményt, ha mellettük magas kalóriatartalmú és helytelen táplálkozást folytatunk. Adalékanyagokkal dúsított, nehezen emészthető ételek és cukros italok mellett felesleges zsírégetőket fogyasztani. Súlyproblémánkra csak az életmódváltás jelenthet hosszú távú és stabil megoldást, mégpedig apró léptek formájában.

Lépésről lépésre
A fokozatosság elvét betartva, lépésről lépésre haladjunk mind a mozgás, mind a táplálkozás tekintetében. Például liftezés helyett inkább lépcsőzzünk, a rövidebb távokat gyalog vagy biciklivel tegyük meg. Kezdetben az otthonunkban kezdjünk mozogni, akár egy fitnesz-DVD-re, vagy végezzük el az újság hasábjain található edzésprogramot. Következő lépés lehet egy uszodalátogatás, aerobikóra vagy konditermi edzés, a lényeg, hogy mozogjunk – persze rendszeresen –, a megfelelő pihenő- és regenerációs napok beiktatásával. Az edzések első időszakában az izmok növekedése miatt a súlyveszteség stagnálhat, ami teljesen normális reakció, hiszen az izomszövet nehezebb, mint a zsírszövet, viszont a feszes forma kialakítása csak így lehetséges. A kezdeti időszakban ne stresszeljük magunkat napi mérlegelésekkel, mert könnyen a kedvünket szegheti. Az edzéseink időtartama az első időszakban maximum egy óra legyen. A rendszeres mozgás hatására folyamatosan javuló edzettségi állapotunkkal az edzések időtartama is növelhető, de soha ne haladja meg a két órát. Apró léptekkel változtassunk a táplálkozási szokásainkon is.

• Együnk kisebb mennyiséget, de többször. Az eddigi napi adagunkat osszuk fel legalább öt étkezésre.
• Cseréljük le a fehér kenyeret teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérre.
• Lassan hagyjuk el az üdítőitalokat és igyunk helyettük ásványvizet.
• A reggeli kávénkból hagyjuk ki a finomított cukrot és az édesítőszereket.

Ha ezeken túl vagyunk, változtassunk tovább:
• Törekedjünk az adalékanyag-mentes, egészséges táplálkozásra. Az élelmiszereket a természetes állapotuk foka, a természetes esszenciális tápanyagtartalmuk mértéke és friss állapotuk szerint válasszuk ki. Legyen minél csekélyebb az ételek feldolgozási foka, és törekedjünk a lehető legjobb biológiai minőségre.
• Főzzünk hidegen préselt növényi olajokkal.
• Az italok és ételek édesítésére korlátozott mennyiségben alkalmas a méz, az édes gyümölcsök cukormentes koncentrátumai, cukrozatlan leve és a szárított gyümölcs is.
• Az ételek fűszerezésére friss fűszernövényeket, nyers fokhagymát, tormát és száraz fűszereket használjunk.

A hétről hétre, apró léptekkel megtett változások stabil alapokat teremtenek, és az így kialakult pozitív változások hosszú távon megőrizhetők.

Ezek is érdekelhetnek