Övsömör és gyomorégés

Levélírónk immár kilenc hónap óta szenved az övsömör utáni fájdalomtól. Levele arról tanúskodik, hogy számos fájdalomcsillapítót kapott már. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a fájdalom már csak bizonyos napszakban gyötri, de a türelme, úgy tűnik, fogytán van. Kérdezi, jól kezelték-e, és tényleg ilyen sokáig tart a fájdalom?

Család-otthonDr. Szirmák Eszter2011. 03. 04. péntek2011. 03. 04.
Övsömör és gyomorégés

A bárányhimlőt is okozó herpesz¬vírus idézi elő az övsömört azoknál, akik gyermekkorukban átestek a bárányhimlőn. Ugyanis minél fiatalabb életkorban kapja meg a csecsemő vagy a gyermek ezt a betegséget, annál hamarabb szűnik meg a védettsége a vírussal szemben. A bárányhimlő elszenvedése után a vírusok visszahúzódnak a gerinc melletti idegdúcokba, és itt lappanganak tovább. Előfordul, hogy a vírus soha többé nem okoz tüneteket vagy legalábbis éveken át lappang. Az övsömör akkor alakul ki, amikor a vírus újra aktiválódik. Ehhez az immunrendszer valamely okból fellépő gyengülése szükséges.

A kiütéseket kísérő fájdalom sokszor hónapokon át fennmarad, s bizony, nagyon kellemetlen, erős érzésként élik meg az érintettek. Az övsömörnek mindmáig nincs biztos gyógykezelése. A betegség lefolyását enyhíthetik a vírusellenes szerek, amit levélírónk is kapott. A fájdalom a betegség után, mint már említettem, sokáig fennmaradhat, s csak tünetileg tudjuk kezelni. Ezt szolgálták azok a szakszerűen adott gyógyszerek, melyeket a levelében említett. Tudom, könnyű leírni, de a fájdalom szakaszossága reményt ad arra, hogy előbb-utóbb fájdalommentessé válhat. Addig azonban a tüneti kezelés az egyetlen út. Bátran szedhető B1-vitamin, amivel az idegek regenerációját segíthetjük elő.

„Gyomorégés?” jeligére. A gyomorégés oka a gyomorsav túltengése. Ennek során a gyomortartalom a nyelőcsőbe visszacsorog, s ott gyulladást okoz, mely a szegycsont mögött sokszor égő, görcsös fájdalmat idéz elő. E tüneteket fokozza a fekvő testhelyzet vagy a hasűri nyomás emelkedése. A savcsökkentést célzó orvosi kezelésen túlmenően fontos a normálist meghaladó testsúly apasztása is. Emellett kerülni kell a zsiradékokat, a csokoládét, a mentacukrot, a kávét, de ugyanígy a dohányzást és az alkoholfogyasztást is. Célszerű magasabb párnán nyugovóra térni, és lefekvés előtt közvetlenül már nem tanácsos enni.

Ezek is érdekelhetnek