Köszvény

Olvasónkat a köszvénye miatt orvosa eltiltotta a purinban gazdag ételektől. Kérdezi, mi a purin és mely ételek tartalmazzák?

Család-otthonDr. Szirmák Eszter2011. 07. 29. péntek2011. 07. 29.
Köszvény

A köszvény anyagcsere-betegség, melynek oka, hogy a szervezetben felszaporodik a húgysav. A köszvényes beteg nem ehet húst vagy ezekből készült bármilyen ételt, beleértve a levest is. Tartózkodnia kell a kolbásztól, a szardíniától, a szívtől, májtól. Nem fogyaszthat hüvelyeseket, spenótot, karfiolt, spárgát, gombát, de az erős fűszer és a majonéz sem tanácsolt. Ezt hívjuk purinban szegény étrendnek. A purin a fehérjék alkotóeleme. Ha az előbb felsorolt fehérjékből jelentős mennyiséget fogyasztunk, akkor sok húgysav képződhet a májban. Májkárosító hatása miatt köszvényeseknek tilos az alkohol.

Alacsony purintartalmú a tej, tejtermékek (sajt, túró), saláták, gyümölcsök, fehér kenyér, burgonya, paradicsom, főzőtök, karalábé, sárgarépa, retek, cékla. Ezeket az élelmiszereket nyugodtan fagyaszthatja. Emellett fontos az ideális testsúly elérése, valamint sok folyadékot kell innia, ha valamilyen okból az orvos azt nem tiltja. A folyadék legyen leginkább kevés ásványi anyagot tartalmazó ásványvíz.

Allergia? jeligére. A napozás után fellépő piros foltok, apró piros és viszkető kiütések napallergiára utalnak. Ezt a jelenséget is az UV-A sugaraknak tulajdonítjuk. A napallergia ellen legalább 30-as faktorszámú napozókrém használata ajánlott. A napozást óvatosan kezdjük, s eleinte 10 percnél többet ne tartózkodjunk a napon. Az érzékenyeknek aranyszabály, miszerint napozni csak a kora délelőtti és a késő délutáni órákban szabad. Napozás előtt – a megfelelő védőhatás elérése céljából – legalább félórával kell bekenni a bőrt fényvédő krémmel. Érzékeny bőrűek a vízbe se menjenek felső öltözet nélkül. Azt sem árt tudni, hogy a káros napsugarak a vízben két méter mélyre is lehatolhatnak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek