Aggódó kismama

Kedves olvasónk terhessége idején az ellenőrzéskor a szokásosnál magasabb vérnyomást találtak. Kérdezi, tényleg olyan veszélyes-e, ha a vérnyomása 150/90 Hgmm körüli?

Család-otthonDr. Szirmák Eszter2011. 09. 16. péntek2011. 09. 16.
Aggódó kismama

A terhességi magas vérnyomás gyakran eredményez szülés körüli anyai, magzati szövődményeket, a várandósok 7–15 százalékánál okoz valamilyen bonyodalmat. Terhességi magas vérnyomásról akkor beszélhetünk, ha a kismamánál mért érték a 135/85 Hgmm-t meghaladja. Ez a diagnózis akkor is felállítandó, ha a kismama felső (szisztolés) vérnyomásértéke a terhesség alatt 30 vagy az alsó (diasztolés) érték 15 Hgmm-t emelkedik.

A magas vérnyomás a terhesség idején rontja a méhlepény vérellátását. Érkárosodások jöhetnek létre a vesében, a májban, az agyban és a méhizomzatban. Emiatt fehérje jelenik meg a vizeletben, egyszersmind fokozódik a szövetek közti folyadékfelszaporodás, ami következményként testsúlynövekedést, lábdagadást okoz. A folyamat tovább haladva pedig agyödémához, testszerte görcsökhöz, kezeletlen esetben halálhoz vezethet.

A terhességi magas vérnyomás általában eredményesen orvosolható patikaszerekkel, továbbá életmódbeli változtatásokkal, diétával (az étrend legyen sószegény, fehérjében, vitaminokban gazdag; ugyanakkor a folyadékfogyasztásban nincs különösebb megszorító szempont). A gyógyszereket mindenképpen jól kell megválasztani, mert egyesek a méhlepény keringésén keresztül átjutnak a magzatba, s ezzel komoly károkat okozhatnak benne.

A várandós anya egészségügyi gondozása során a szakemberek meghatározott időszakonként ellenőrzik a vérnyomását. A vizelet vizsgálatával figyelik, hogy nem indult-e meg fehérje ürítése. A testsúly kontrolljával, orvosi vizsgálattal következtetnek a vízvisszatartás mértékére. Amennyiben a vizsgálati paraméterek alakulásában netán kóros eltérést tapasztalnak, első lépésként diétát írnak elő, s ezzel egyidejűleg a leletszerzést kiterjesztik a máj- és vesefunkció, a vérkép és más enzimvizsgálatok ellenőrzésére is.

A magas vérnyomáshoz kapcsolható toxémia (a terhesség második felében kialakuló, szélsőséges esetben a magzat és az anya életveszélyes állapotával járó betegség) esetén az orvos ágynyugalmat és szoros megfigyelést rendel el. Amennyiben a vérnyomás vagy a fehérjeürítés a kezelés ellenére tovább emelkedik, azonnali kórházi befekvés válik szükségessé. Ha az anya állapota vagy a magzat veszélyeztetettsége megkívánja, a terhesség befejezése császármetszéssel történik.

Olvasónknál a vérnyomás értéke meghaladja az elvártat, ezért azt tanácsoljuk, hogy mindenben hallgasson orvosára és szigorúan tartsa be az utasításait.

Ezek is érdekelhetnek