Májgyulladás

Egy olvasónknál májnagyobbodást találtak. Kérdezi, mi lehet az oka, mit kell tennie?

Család-otthonDr. Szirmák Eszter2011. 09. 09. péntek2011. 09. 09.
Májgyulladás

A májnagyobbodás betegségre utal, melynek általában oka a közismert zsírmáj, de kísérheti az epehólyag kövességét, sőt lezajlott májgyulladás következménye is lehet. A májzsugorban is megnagyobbodott májat találunk, ilyenkor azonban kemény, egyenetlen felszínű, göbös tapintású. De májbetegség fennállhat anélkül is, hogy e szerv nagyobbá válna.

A májbajok különféle kórformákban nyilvánulhatnak meg. A legfontosabb talán a sárgaság, ám ugyanilyen jelentős a májnagyobbodás, a májkapu érrendszerében kialakult magasabb vérnyomás, az epepangás, illetve a hasvízkór. Idült májbetegséget követően agyi működészavar is kialakulhat, a kór végső soron májelégtelenséghez vezethet.

Az epepangást az epe áramlásának lelassulása okozza. A májban, de a nyombélbe kivezetődő epevezeték különböző szakaszain is bárhol csökkenhet az epe áramlása, s mivel a máj még akkor is termel epefestéket, amikor az epeelfolyás már zavart szenved, az a véráramba kerül. A bilirubin (a vérfesték egyik lebontási terméke, melynek szintje májzsugor, májgyulladás, zsírmáj, májdaganat, illetve epeút-elzáródás, epekő, hasnyálmirigy-betegség esetén megemelkedhet) a véráramból bejut a vizeletbe, sötétre festve azt, valamint átkerül a bőrbe, ahol sárgaságot okoz. Legtöbbször epekövesség áll a háttérben.

A májbetegség főbb jellemzői lehetnek bizonyos bőrjelenségek. Többnyire póklábszerűen szétterülő kis erecskék láthatók a testen. A tenyerek általában vörösek, az arc pirospozsgás, a bőr észlelhető elváltozás nélkül is viszket. A májbetegséggel járhat vérszegénység, de vérzésre való hajlam is. A májkórt nőknél kísérheti a havi vérzés megszűnése, csökkent termékenység, míg férfiaknál impotencia, nőies vonások megjelenése. A májbetegek általában alacsony vérnyomásban szenvednek. Fő tünetként fáradtság, gyengeség, fogyás, étvágytalanság, hányinger hívhatja fel a figyelmet a betegségre, gyulladásoknál láz is felléphet.

Olvasónk esetében a máj megnagyobbodásának okát tisztázni kell. Ennek gyógyítása után diéta, az ideális testsúly elérése, alkoholtilalom segíthet a májműködés rendezésében.

Ezek is érdekelhetnek