Ne ess pánikba!

A korai gyermekáldás elkerülésére, a gyermekek születési időpontjának gondos kitűzéséhez a szerelmesek seregnyi módszer közül választhatnak. Ennek ellenére megdöbbentően magas az abortuszok száma.

Család-otthonSzabó Enikő2011. 09. 27. kedd2011. 09. 27.

Kép: Gyógyszerszedés, betegség, öngyógyitás, kúra, tabletta, influenza, megfázás, fertözés 2009.08.31. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemet

Ne ess pánikba!
Gyógyszerszedés, betegség, öngyógyitás, kúra, tabletta, influenza, megfázás, fertözés 2009.08.31. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemet

Világszerte csaknem másfél milliárd szülőképes – azaz 15–45 éves – nő él, s közülük évente 80 millió úgy esik teherbe, hogy nem tervezte a kismamaságot. Esztendőnként csaknem 26 millió legális és 20 millió tiltott magzatelhajtást végeznek a világon, ez naponta 126 ezer terhesség megszakítását jelenti. Magyarországon óránként 6 abortuszt végeznek, s a páciensek között egyre több a 13–18 éves lány. Tabletta, óvszer vagy másféle megoldás? Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie – lehetőleg az orvosával egyeztetve. Mindenesetre a naptármódszer vagy a megszakított közösülés nem biztonságos, alkalmazását a szakemberek csak abban az esetben ajánlják, ha az esetleg bekövetkező terhesség nem okoz vállalhatatlan gondokat.

Az óvszerek nagy előnye, hogy helyes használat mellett védenek a nemi betegségektől is. A hölgyek körében népszerű a méhen belüli fogamzásgátló eszköz, a spirál: ez a méh üregébe felhelyezve megakadályozza a megtermékenyült petesejt beágyazódását. A hüvelyi pesszárium félbevágott labdához hasonló eszköz, melyet a szexuális érintkezés előtt kell a méhszájra helyezni. Az aktus után néhány órán keresztül a hüvelyben kell hagyni, s ezután eltávolítani; használata kevés gyakorlással megtanulható.

A tablettákkal kapcsolatban számos tévhit él. Nos, nem gátolja a női szervek fejlődését, nem növeli a mellrák kockázatát, nem nehezíti a későbbi teherbeesést. De azt még a tabletta szedésének megkezdése előtt fontos tisztázni: nincs-e valamilyen ellenjavallata? Mindenesetre az alacsony hormontartalmú tabletták megóvnak a nem kívánt terhességtől, szabályozzák a menstruációs ciklust, enyhítik a menzesz előtti kellemetlen tüneteket, csökkentik a vérzés mennyiségét. Azonban hányás vagy hasmenés esetén, bizonyos antibiotikumok szedésekor a pirulák hatása gyengülhet, ekkor a pároknak más fogamzásgátló módszerről kell gondoskodniuk.

Mindig van új a Nap alatt. Bárkivel bármikor megtörténhet a baj, de különösen a tinik bonyolódnak alkalomszerű kapcsolatba, amikor nem gondolnak a következményekre. Az is előfordulhat, hogy a leggondosabb óvintézkedések mellett is hiba csúszik a védekezésbe, például elszakad az óvszer. Ebben az esetben a nem kívánt terhesség és az abortusz elkerüléséhez az egyetlen hatékony megoldás az esemény utáni fogamzásgátlás. Ez a tabletta 72 órán belül fejti ki hatását, s a nem kívánt terhesség megelőzése annál valószínűbb, minél hamarabb veszi be felhasználója a készítményt. Az első 24 órában 95, a másodikban még 85, a harmadik napon pedig csak 58 százalékos valószínűséggel kerülhető el a terhesség a tabletta alkalmazásával. A gyógyszernek nincs semmilyen káros hatása a magzatra, a már kialakult terhességet nem szakítja meg, csupán a peteérést gátolja, így – a hiedelemmel ellentétben – nem abortusztablettaként működik. Elvileg ciklusonként egyszer alkalmazható, de egyes nőgyógyászok a szövődmények miatt (felborult ciklus, vérzészavarok, gyulladások) nem tanácsolják három hónapon belül ismét használni, mivel szerintük túlságosan nagy adag progeszteront (terhességi hormont) tartalmaz.

– Európa számos országában a „bajbajutottak” a tablettát recept nélkül is megvehetik a patikában, míg hazánkban erre továbbra sincs lehetőség – mondja dr. Bártfai György professzor, a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság elnöke, aki úgy véli: megfelelő felvilágosítással és szexuális neveléssel megelőzhető a nem kívánt terhesség. E célt szolgálja a „Ne ess pánikba!” kampány is, mely elsősorban a sürgősségi fogamzásgátlásra hívja fel a figyelmet. Ehhez a receptet a háziorvos és a nőgyógyász szakorvos írhatja fel, ám enélkül jócskán lerövidülne az idő, míg a nők hozzájuthatnak a pirulához.

Ezek is érdekelhetnek