Termesszék velem: ánizsmenta

Ritka, nem védett növény. Tintakék virágja és mentás-ánizsos-izsópos illata nemcsak a bogarakat, de a kertészt is vonzza. Könnyen nevelhető kétnyári, illetve évelő növény az ánizsmenta (Agastache rugosa).

Család-otthonGrosz Tamás2011. 09. 17. szombat2011. 09. 17.
Termesszék velem: ánizsmenta

Az ánizsmenta őshonos Japánban, Koreában, Kínában és Vietnamban. Nálunk még nem nagyon terjedt el, de ajánlom mindenkinek. Aki hozzájut, ültesse el mert dísznövényként is megállja a helyét, ugyanakkor számos jó tulajdonsággal rendelkezik.

Nálam a Tisza partján, öntéstalajon szépen díszlik. Szereti a fényt, bár enyhe árnyékban is jól növekszik. Erős félfás szára könnyen viseli a szelet. Más növénnyel ellentétben, egyszer sem kellett még karózni. Júniustól szeptemberig nyílik. Elegáns alakjával, lilás színével igazi éke a kertnek. Szaporítása magokról, illetve tőhajtásról lehetséges. Van egy fehér változata is, melynek a fotóját itt bemutatom.

Szélhajtó, illetve lázcsillapító hatása jól ismert. Erős mentás-ánizsos íze és harmonikus-finom illata okán levele és virágja teába, különböző koktélokba jó.

Ezek is érdekelhetnek