Vörös vitaminbomba télire

Most van a szezonja a paradicsompaprikának, amit hívnak pritaminnak is, nem véletlenül, hiszen Szent-Györgyi Albert ebből a paprikatípusból izolálta először a C-vitamint.

Család-otthonPethes József2011. 09. 06. kedd2011. 09. 06.

Kép: Kecskemét, 2011. augusztus 29. Pritamin paprika. Fotó: Ujvári Sándor

Vörös vitaminbomba télire
Kecskemét, 2011. augusztus 29. Pritamin paprika. Fotó: Ujvári Sándor

Tápanyagokban, színanyagokban bővelkedik, s nála több C-vitamint csak a kápia paprika tartalmaz. Érdemes tehát feltankolni ebből az éretlenül fényes sötétzöld, majd fokozatosan pirosra színeződő, ropogós és édes zöldségből. Magas cukortartalma, speciális ízanyagai miatt kedveljük annyira akár frissen, akár feldolgozott állapotban.

Aki kertjében termeszti, tudja, hogy a pritamin akkor érett meg teljesen, ha vastag húsa kívül-belül egyöntetű vörös, és felszíne kormos-piros színben játszik. A régi fajták hibája az volt, hogy megérve, amikor a legédesebbek lettek volna, nagyon sérülékennyé váltak, hamar megromlottak, magházuk könnyen megpenészedett, illetve sokat veszítettek vitamintartalmukból is. A modern fajták már nem ilyenek, de a teljes érettség állapotában is csak korlátozottan tárolhatók. A nálunk legelterjedtebb fajták: Greygo, Paradicsom alakú zöld szentesi, Karmen és Kocsolai.

A felesleges termést vagy a piacon vett mennyiséget érdemes télire is eltenni, hiszen kiváló ételízesítőnk lehet. Bevált tartósítási módja a sóval konzervált nyers paprikakrém, ami megőrzi élénk színét és vitamintartalmát. Egy kilogramm pritamint vagy más piros húsú paprikát is ledarálhatunk húsdarálón, majd a masszában egyenletesen elkeverünk húsz deka sót, és utána kis üvegekbe rakjuk. Légmentesen lezárjuk, és sötét, hűvös helyen, vagyis a spájzban hónapokon keresztül eláll.

Nem véletlenül csapott le rá a fel¬dolgozóipar is: a C-vitamin-gyártás egyik fontos alapanyaga, ezenkívül kiváló élelmiszer-színezék is készül belőle. A második világháború idején a sűrített paradicsompaprika-krém fontos exportcikkünk volt, magas vitamintartalma miatt az angol hadsereg több száz tonnát vásárolt belőle évente. Pritaminpaprikából sokféle magyaros ételízesítő is készül: ilyen például a Piros Arany, az Erős Pista, az Édes Anna, a Tüzes Bandi, melyek a pörköltek, hallevesek, bográcsban készülő ételek hasznos fűszerei.

Ezek is érdekelhetnek