Aggódó anya

Olvasónk lányának a vérnyomáscsökkentő kezelés mellett 110/85 Hgmm a vérnyomása, míg a szívverése 98 percenként. Kérdezi, hogy ez lehet-e szívbetegség jele?

Család-otthonDr. Szirmák Eszter2011. 10. 21. péntek2011. 10. 21.
Aggódó anya

A vérnyomás nem rossz: a normális értékek 100/65–130/85 Hgmm közöttiek. A pulzusszám magasabb, de arról nem szól a levele, ez nyugalomban mért érték vagy éppen pár emelet megmászása után alakult-e ki? Tudnom kellene azt is, hány éves a lánya, mekkora a testsúlya, vannak-e egyéb társbetegségei? Van-e cukorbetegsége, netán vérszegény-e? Iszik elég folyadékot? Pihen eleget? Mit mutatnak a kardiológiai eredményei? Egyáltalán: történt ilyen irányú kivizsgálás? S ha igen, akkor jó-e a bal kamra működése, van-e szívüregi tágulat, társuló billentyűeltérés vagy sem? Nem utolsósorban pedig: mindig ilyen-e a vérnyomása és a pulzusa – amit azért nehezen hinnék el –, vagy mérnek magasabb vérnyomásértékeket és alacsonyabb pulzusszámokat? Ezek hogyan mozognak együtt, milyen a napszaki megoszlásuk?

Elsősorban kardiológiai vizsgálatra érdemes elmennie a lányának. A kardiológus készíthet szívultrahang-vizsgálatot és 24 órás ambuláns vérnyomás-monitorozást (ABPM-t). Kérhet laboratóriumi vizsgálatot is, de másokkal is kiegészíthető a paletta. Csak ezen eredmények birtokában lehet válaszolni az Ön kérdésére.

Általánosságban fontos, hogy a lánya kellőképpen pihenjen, eleget mozogjon. Étkezzék sószegényen, naponta minimum háromszor és rendszeresen, s figyeljen a folyadékbevitelre is.

 

Ezek is érdekelhetnek