Csere a szájban

Rágáskor a fogak amalgámtöméséből higany szabadul fel, s azt egyes szervek elraktározzák. Ez a káros anyag a nyálkahártyán és a foggyökéren keresztül az állcsontokba kerül, ami a fogak lazulásához vezethet.

Család-otthonBalogh Mária2011. 10. 14. péntek2011. 10. 14.

Kép: fogorvos doktor szájápolás 2008 07 25 Fotó: Kállai Márton

Csere a szájban
fogorvos doktor szájápolás 2008 07 25 Fotó: Kállai Márton

További raktárhely a bőr, a szemölcs, a szem, a belsőfül, a máj, a vese, a hasnyál- és a pajzsmirigy, a petefészek, a here, a prosztata. A kutatások szerint a higany a központi idegrendszerben roncsolhatja az idegszálakat, ami pedig a sclerosis multiplex, a Parkinson- és az Alzheimer-kór egyik kiváltó oka lehet.

– Milliónyi honfitársunk él hosszú évek óta amalgámtömésekkel. A lyukas fogak kezelésére használt, ezüstszínű anyag által kiváltott tünetek egyénenként változnak – tudtuk meg dr. Nemes Anikó fogszakorvostól. – Mindenesetre manapság a fogorvosok bármely beavatkozáskor, illetve az időszakos kontrollok során valamennyi páciensüknek felajánlják az amalgámtömések cseréjét.

A szájban a „biokorrózió” hatása és mértéke függ a nyál összetételétől, a fémek és a korábbi fogtechnikai munkák minőségétől, az élvezeti cikkek (kávé, dohány, alkohol, drog) méreganyagaitól. Sőt a környezeti ártalmaktól is: élen jár a mobiltelefonok indokolatlanul gyakori használata.

A különféle fémekből készült tömések, koronák, hidak és protézisek között létrejövő galvánelemhatás a központi idegrendszer szabályozási zavaraihoz vezethet. A szervezet ez ellen szinte alig képes védekezni, így az allergiára való hajlam jócskán megemelkedik. Különösen ártalmas, ha a szájban az amalgám és az arany, netán két különböző fém, illetve ötvözet egyszerre megtalálható.

Ezek is érdekelhetnek