Hallókészülékek

Olvasónk a hallókészüléke élettartamáról, kíméletes használatának módjáról, karbantartásáról kér felvilágosítást.

Család-otthonDr. Szirmák Eszter2011. 10. 28. péntek2011. 10. 28.
Hallókészülékek

A hallókészülék általános használati ideje öt év. Semmiképpen sem szabad vizes helyiségben használni, óvni kell a túlzott melegtől és az extrém hidegtől egyaránt. Ne viselje egyes elektromos orvosi berendezések közelében sem, így CT- vagy MRI-vizsgálat alatt. A készülék rendszeres karbantartást igényel, a speciális tisztításon túl a beépített filter is cserélendő. Amennyiben mindez nehézséget okoz önnek, a karbantartás elvégzésére tanácsos szakembert felkeresni.

Fanni nagyija jeligére. A nagymama az unokája miatt aggódik. Mint levelében írja, az eddig örökmozgó kislány újabban elég fáradékony. Kérdezi, hogy emiatt kell-e orvoshoz fordulniuk.
A fáradékonyságnak gyermekkorban számos oka lehet. Ilyen a vérszegénység – a kelleténél több tej fogyasztása vasfelszívódási zavarhoz vezethet –, a cukorbetegség, a vérképzőszervi rendellenesség, a hormonális eltérés. Mindenképpen érdemes a gyermeket orvoshoz vinni és általános laboratóriumi vizsgálatot végeztetni. Az emlőnagyságbeli eltérés még változhat a továbbiakban, erről is kérjék ki a gyermekorvos tanácsát.

Haspanasz jeligére. Tünetének oka lehet pszichés eredetű, de ugyanígy fertőzés, szív- vagy gyulladásos bélbetegség, a gyomor túlterhelése, az epehólyag kövessége, de a menstruációt kísérő jelenség is. A felfúvódás kialakulásához hozzájárulhat a salakszegény táplálkozás vagy a diétaváltást követően az úgynevezett normális átállási periódus. A valós ok kiderítése orvosi vizsgálat nélkül nem lehetséges.

Biztos műtét? jeligére. A szívkoszorúerek festése után javasolt műtét helyett nem létezik olyan gyógyszeres kezelés, ami az elmeszesedett és a szűkületet okozó érfalat meggyógyítaná. Olvasónk akkor jár el helyesen, ha orvosa tanácsát követi, s nem halogatja a koszorúerek átjárhatóságát helyreállító beavatkozást. 

Ezek is érdekelhetnek