Láthatóvá tett leleteink

Napi tapasztalat: türelemmel kivárjuk, míg a szakrendelőben a kezünkbe nyomják a leleteinket, szorgalmasan hurcoljuk azokat egyik orvostól a másikig (a kórházi zárójelentéseket ugyanígy), de ha később netán szükségünk támad at egyikre, csak kitartó munkával tudjuk kibogarásztatni valamelyik tárolóhelyről.

Család-otthonBudai Horváth József2011. 10. 12. szerda2011. 10. 12.

Kép: tüdő röntgen kép tbc betegség vizsgálat korányi szanatórium laboratórium mikroszkóp 2008 03 28 Fotó: Kállai Márton

Láthatóvá tett leleteink
tüdő röntgen kép tbc betegség vizsgálat korányi szanatórium laboratórium mikroszkóp 2008 03 28 Fotó: Kállai Márton

Mennyivel egyszerűbb volna a dolgunk, ha az orvosok, a gyógyító intézmények egy központi digitális nyilvántartás segítségével gyorsan és egyformán szemügyre vehetnék a pácienseik kórelőzményeit! De nem csupán rendszeresen visszatérő kényelmetlenségről van szó:

– A friss és a korábbi eredmények gyors összevethetősége és kiértékelhetősége növeli a betegség kezelésének hatásfokát, csökkenti a felesleges beavatkozások számát, a szakemberek leterheltségét – mondja Semerédy Péter, az egészségügyi informatikai rendszereket is fejlesztő-üzemeltető Optisoft Nyrt. elnök-vezérigazgatója. S azt se feledjük, hogy jóval könnyebben tudnánk orvost váltani, felgyorsulna a több szakember együttes munkáját igénylő betegségek gyógyítása.

Habár a társadalombiztosításban megépült az Ügyfélkapu, amelyen keresztül mindenki megtudhatja, hogy milyen költségű beavatkozásokat „írtak a számlájára”, ez édeskevés. Az elektronikus levélben átküldött felvételek, kórtörténeti előzmények is még ritkaságszámba mennek. Ezért aztán „biztos, ami biztos” alapon naponta ezrével készülnek felesleges vérvételek, ultrahang-vizsgálatok. S az is biztos: vészhelyzetben az orvosnak semmi ideje sincs láz- és kórlapokat böngészgetni, a sérültet (ha egyáltalán lehet) korábbi műtétekről, gyógyszerérzékenységéről faggatni.

Miközben érzékeljük, hogy az egészségügyben mennyi mindenre nem jut pénz, érdemes volna fontolóra venni, hogy a diagnosztikai berendezésekből és a betegek kórlapjaiból érkező adatok központosított elektronikus nyilvántartásában és gyógyítási célokra történő elérhetőségében milyen tartalékok rejlenek. Vitathatatlanul sokba kerülő beruházásokkal mekkora összegek volnának megspórolhatóak? Gyanítom, hogy tetemes különbség mutatkozna – a megtakarítások javára.

Ezek is érdekelhetnek