Lyukra vágyik a virághagyma

Régen azt mondták, hogy a virághagymákat akkor kell felszedni, amikor elkezdődik a nyári szünet, iskolakezdés idején pedig ki kell azokat ültetni. Nos, az elhúzódó nyár miatt még októberben sem késtünk le erről a munkáról. A lényeg, hogy még a tél beállta előtt kerüljenek földbe a hagymák, hiszen a hideg hatása elengedhetetlen a virágzásukhoz.

Család-otthonPethes József2011. 10. 11. kedd2011. 10. 11.

Kép: Tiszaalpár, 2009. augusztus 29. Tulipán hagyma ültetés. Fotó: Ujvári Sándor

Lyukra vágyik a virághagyma
Tiszaalpár, 2009. augusztus 29. Tulipán hagyma ültetés. Fotó: Ujvári Sándor

A felszedett vagy ajándékba kapott hagymákat vizsgáljuk át, és csak az egészségeseket ültessük el. Ilyenkor vásárolhatunk is olyan színű vagy formájú virágokat, amelyekkel egy kicsit feldobhatjuk a kertünket. Mivel kevés csapadékkal ajándékozott meg bennünket az elmúlt két hónap, érdemes a talajt öntözéssel meglágyítani, hogy könnyebben dolgozzunk. Ezek a növények amúgy is az apró morzsás szerkezetű, jó vízvezető képességű és tápanyagban gazdag talajt kedvelik. A kötött talajt érdemes homokkal vagy tőzeggel lazítani és komposztfölddel dúsítani.

A hagymákat az átmérőjük kétszeresének megfelelő mélységre kell lerakni. Így például a tulipánt, a jácintot és a nárciszt 10, a krókuszt 6, az apróbb hóvirágot, fürtös gyöngyikét pedig 2–6 centiméter mélyen ültessük. Erre a célra kapható már a kertészboltokban hagymaültető, ami két részből álló, acéllemezből hajlított kúpos cső. Az eszközt összezárt állapotban a földbe szúrjuk a megfelelő mélységig, majd kiemeljük a lemezek közé került a talajt. A lyukba betesszük a virághagymát, rátesszük a kivett talajt és rátaposunk.

Szebb lesz a virágok látványa, ha a hagymákat ötös, tízes vagy tizenötös csoportokban ültetjük el. Ezt is megkönnyítették már a feltalálók, hiszen árulnak ültetőkosarat is, ami a nyári felszedést is egyszerűbbé teszi. Többféle méretben kapható, így egy-egy gödör megásásával több virághagyma helyezhető el a talajban és szedhető fel elnyílás után. Előnye még, hogy a kószapocoktól is megvédi a hagymákat. Érdemes megjelölni az ültetés helyét, majd a talajt valamilyen takaróanyaggal, hullott falevéllel, lekaszált fűvel fedni, hogy a hagymákat a fagyoktól megóvjuk.

Ezek is érdekelhetnek