Megoldás a békétlenségre

Mária nevű olvasónk általam elkutyult levelével foglalkoztunk a múlt héten. Problémája, hogy a más és más menhelyről kiszabadított kutyái nem szívelik egymást, elzárva kell tartani őket, megszűnt magánéle¬tük, mindent alá kellett rendelniük a kutyák szeparálásának. Mit tanácsol a Kutyapostás? – kérdezte Mária, s hát valljuk be, a válasz (és a megoldás) nem is olyan egyszerű.

Család-otthonSzücs Gábor2011. 10. 21. péntek2011. 10. 21.
Megoldás a békétlenségre

Azt azért jó, ha tudjuk: az ember legjobb barátja egy ragadozó volna. Aki egyébként az utóbbi, mondjuk száz évben, jelentősen változni kényszerül, hiszen mindazért, amiért korábban tartották és megbecsülték – hogy tudniillik ugat, hogy megtámadja az idegent stb. –, ma inkább csak szidást kap; ezek ma már elítélendő magatartások.

Vagyis a kutyában létezik agresszivitás, ami sokféleképpen csoportosítható. Funkcionális szempontból a legismertebbek a domináns, a félelmi, a területvédő, a birtokló, a táplálékvédő, az oltalmazó, a kutyák közötti, a fájdalmi, a játék közbeni, a szülői és a ragadozó agresszivitás. Esetünkben vélhetően a kutyák közötti agresszivitásról van szó.

Általában azonos nemű kutyák, leggyakrabban kanok között jelentkezik; ha jól csalódom, itt azonban két kutyahölgy utálja egymást. Ez akkor okozza a legtöbb gondot, ha együtt, egy udvarban, lakásban tartott állatok között lép fel. Jellemzően a dominanciaviszonyok tisztázatlansága miatt alakul ki a konfliktus. Ez általában akkor jelentkezik, ha új kutyát vásárolnak vagy egy kölyök eléri a szociális érettséget (a 18–36 hónapos életkort), és az addig domináns kutya nem tudja megőrizni a státusát. A tulajdonos és a családtagok is előidézhetik vagy súlyosbíthatják ezt a folyamatot, ha – akár akaratlanul is – beleavatkoznak a hierarchia kialakulásába. Ezzel ugyanis megakadályozzák, hogy a kutyák harc nélkül, pózok, gesztusok és hangok segítségével alakítsák ki maguk között a rangsort. A már kialakult küzdelembe nem szabad kézzel beleavatkozni. A kutyák szétválasztását sérülést nem okozó, hosszú és erős tárggyal (például seprűvel) vagy vízzel való locsolással (vödör, slag, szódásüveg) ajánlott megkísérelni.

Az együtt élő, egymással békétlen kutyák kezelésének kezdetén egymástól izolálni kell a kutyákat. Ezután kezdjék el az engedelmességi feladatok gyakorlását. Az összeszoktatást és az átnevelést fokozatosan, kezdetben póráz és szájkosár védelme mellett kell végezni. Közben dicsérettel és jutalomfalattal kell megerősíteni a nyugodt, elfogadó magatartást. Meg kell figyelni a rangsort és mindig tekintettel kell lenni arra. A láthatóan domináns kutyával előbb és többet kell foglalkozni, mondjuk, korábban kell üdvözölni, jutalmazni és etetni, így lesz békéje a kisebbnek is.

Ezek is érdekelhetnek