Orrgyógyító paprika

Kitűnő ellenszert találhatunk a kamrában az orrdugulásra – ez pedig nem más, mint a csípős paprika. A Cincinnati Egyetem kutatói szerint a csilipaprika egyik összetevője hatásosan enyhíti a makacs orrmelléküreg-gyulladás tüneteit. A csípősséget okozó anyagot, a kapszaicint orrspray formájában is eredményesnek találták.

Család-otthonPalágyi Edit2011. 10. 11. kedd2011. 10. 11.

Kép: Orrtisztitás csipöspaprikával 2011.09.25. fotĂł: NĂ©meth András PĂ©ter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Orrgyógyító paprika
Orrtisztitás csipöspaprikával 2011.09.25. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A hatás perceken belül jelentkezett, amikor a nyálkahártyák gyulladását felső légúti fertőzés, nem pedig allergia okozta. Hasonló orrspray a migrénes kínokat is enyhíti. A csípős kapszaicin torokkaparás esetén fájdalomcsillapítóként is beválik: az idegvégződésekre hatva a kellemetlen érzéseket elnyomja, és serkenti a boldogsághormon termelődését.

Német szakorvosok azonban úgy vélik, hogy a jótékony hatás nem abban rejlik, hogy a csili megszünteti a gyulladást, hanem hogy valamennyi időre elfedi a fájdalmat, mivel érzéketlenné teszi a torkot és a garatot. A kellemetlen érzés azonban később újra visszatér, méghozzá egyre gyorsabban, mivel a méregerős ízhez hamar hozzászokik a szervezetünk – figyelmeztetnek. Fontos tudni, hogy a gégegyulladásra és rekedtségre rendelt gégediéta alatt az orvosok tiltják a túl fűszeres, így erősen csípős ételeket, italokat is.

Számos gyógyszergyár folytat ígéretes kísérleteket a kapszaicinnel. E vegyületet honfitársunk, Hőgyes Endre különítette el az 1800-as évek végén. E hatóanyagból – mely reumatapaszok és kenőcsök összetevője, mivel előbb irritálja, majd érzésteleníti a bőrt – a tudósok új fájdalomcsillapítókat próbálnak kifejleszteni.

A csilipaprikára különösen igaz, hogy kis mennyiségben gyógyít, nagy dózisban pedig méreg: a kivonatát használják ugyanis a maró hatású, könnyfakasztó sprayben is.

Ezek is érdekelhetnek