Vérhígítás

Olvasónk kérdezi: mit nem ehet-ihat, ha vérhígító tablettát szed?

Család-otthonDr. Szirmák Eszter2011. 10. 14. péntek2011. 10. 14.
Vérhígítás

Vérhígító kezelésben, vagyis kumarin¬tartalmú gyógyszerelésben (a kumarinok a K-vitamin hatását gátolják, így az érben csökken a vérrögök kialakulásának veszélye) részesülő pácienseknél az étrend egyenletes K-vitamin-tartalma a fontos. Nem tiltani kell a magas K-vitamin-tartalmú ételek fogyasztását – többségük a legegészségesebbek közé tartozik –, hanem figyelni arra, hogy a bevitt K-vitamin mennyisége napról napra ne mutasson nagy ingadozást. Ezt ugyanis a gyógyszereléssel nehezen lehet követni, s így a káros hatások (mint a vérzés vagy éppen a vérrögösödés) kialakulásának veszélye megnövekszik. Fogyasszon magas K-vitamin-tartalmú ételeket, de mértékkel, és ügyeljen arra, hogy mindennap nagyjából azonos mennyiségben egyen belőlük. Orvosa a véralvadásgátló gyógyszer adagját az ön táplálkozási szokásaihoz igazítja.

Magas K-vitamin-tartalmú a brokkoli, spárga, karfiol, kelbimbó, zöldhagyma, szójabab, saláta, sóska, káposztafélék, avokádó, máj, tojás, majonéz, margarin, zöld tea. Mérsékelt K-vitamin-tartalmú a paradicsom, zöldbab, zeller, kapor, petrezselyem, vöröshagyma, borsó, kukorica, alma, narancs, vaj, étolaj. A nagyon alacsony K-vitamin-tartalmú ételek fogyasztása nem befolyásolja a vér prothrombin – Nemzetközi Normalizált Ráta (INR) – szintjét, s ezáltal a Syncumar gyógyszer adagját sem.

Ilyenek: húsfélék, hal, kenyér, burgonya, rizs, tésztafélék, sajt, tej. A zöld teák viszont befolyásolhatják a gyógyszerek hatását.
A levelében említett véraláfutásokat a terápiás szintet meghaladó INR-érték okozza. Ilyenkor a gyógyszer adagját csökkenteni vagy elhagyni szükséges. Ebben tanácsot kizárólag az orvosától fogadjon el! A pácienst csak akkor kell kórházba küldeni, ha a magas INR-szint sürgős beavatkozást igénylő vérzéssel is társul.

Ezek is érdekelhetnek