Diéta cukorbetegség, magasvérnyomás és koleszterin-szint esetén

Mit ehet? jeligét választó olvasónk kérdezi, hogy milyen ételekből állítsa össze a diétát, ha magas vérnyomása mellett cukorbetegséggel is küzd és a koleszterinszintjét is csökkentenie kell?

Család-otthonDr. Szirmák Eszter2011. 11. 11. péntek2011. 11. 11.
Diéta cukorbetegség, magasvérnyomás és koleszterin-szint esetén

A magas vérnyomás diétája sószegény, míg a lipid (zsírsejtekben raktározódott tartalék energiaforrás) szintjét zsírszegény étrenddel lehet csökkenteni, a cukorbetegség miatt pedig az egyszerű szénhidrátokat, a cukrot kell elhagynia. Étrendjének tehát só- és zsírszegénynek, cukormentesnek kell lennie. A cukorbetegség miatt a napi étkezések rendjét is vegye szigorúan. Tanácsos napi 3-5-ször ennie, két étkezés között két és fél-három órának kell eltelnie. Amennyiben orvosa háromszori étkezést ír elő, a szénhidrátmennyiség javasolt megoszlása reggel-délben-este 50-65-50 gramm, ha ötször kell ennie, akkor általában 45-20-50-20-45 gramm az előírt mennyiség. Délután tanácsos gyümölcsöt magához vennie, azonban kerülje a magas gyümölcscukor-tartalmúakat, mint amilyen a szőlő, szilva, banán, érett cseresznye (egyébként a gyümölcs a koleszterinszintet nem emeli). Kávéba, teába még kevés cukrot sem szabad tennie, használjon cukorpótló szert.

Kerülje a szalonnát, belsőségeket, zsíros húsokat és sajtokat, általában a zsíros tejből készült tejtermékeket. Kenyeret, zsemlét, kiflit ehet, de a szénhidráttartalmat ki kell számolnia, csak annyit szabad fogyasztania, hogy az egy étkezésre jutó megengedett adagot ne haladja meg. Egy zsemlében általában 30, míg 10 dekagramm kenyérben 50-55 gramm, s egy dl tejben 5 gramm szénhidrát van. Így például reggelire 1,5 zsemle vagy 1 zsemle és 2-3 deciliter tej az előírás. A zöldségek elenyésző mennyiségű szénhidrátot tartalmaznak, kivétel a burgonya, kukorica, lencse, sárgaborsó, szárazbab. Az alkoholos italokat is kerülje. Ne feledje, hogy a diéta is csak akkor ér valamit, ha napi rendszerességgel végzett mozgással párosul: 1 óra séta vagy torna már meghozza a sikert.

Másik kérdése, hogy idős korban mi okozza a fülzúgást, a végtagzsibbadást? A fülzúgás leggyakoribb oka keringési zavar, érdemes azonban először a fülorvos segítségét kérni, mert a fülmosás is segíthet a panaszon. A végtagzsibbadásnak lehet mozgásszervi, keringési oka, de a cukorbetegség is. Kezelőorvosának mondja el a panaszát: biztos, hogy végigvezeti a megfelelő kivizsgáláson, s azt követően a megfelelő gyógymódot ajánlja majd önnek.

Ezek is érdekelhetnek