Hetente öl meg egy nőt a párja

Világszerte ma tartják a nők elleni erőszak megszüntetéséért folytatott küzdelem napját, mellyel az 1960. november 25-én, a Dominikai Köztársaságban az erőszak áldozataivá vált Mirabal nővéreknek állítanak emléket.

Család-otthonKovács Réka2011. 11. 25. péntek2011. 11. 25.
Hetente öl meg egy nőt a párja

Patria, Minerva és Maria Teresa küzdelmére emlékezve 1999-ben az ENSZ konferenciája e napot a Nők elleni erőszak megszüntetésének napjáványilvánította. A Pillangók néven elhíresült politikai aktivisták a Trujillo diktatúrában az ellenállás jelképei lettek, többször is bebörtönözték őket. Végül a titkosrendőrség emberei végeztek velük, testüket egy szakadékban találták meg. Haláluk híre megrázta a világot, sorsukról „Ha eljő a Pillangók ideje” címmel nagy sikerű film is készült Salma Hayek főszereplésével.

A nők elleni erőszak azonban nem csak az elmúlt idők problémája, hanem ma is jelen van a közéletben és az otthonokban. Ezt támasztják alá azok a statisztikák, melyek szerint a fiatalon (15-44 év között) meghalt nők 7 százaléka erőszak áldozatává lett. A WHO adatai szerint az Egyesült Államokban, Kanadában, Izraelben, Ausztráliában a nők elleni gyilkosságok 40-70 százalékát a férjek és barátok követik el.

Egyiptomban gyakran a családjuk öli meg a megerőszakolt nőket, hogy megszabaduljanak a szégyentől, Tanzániában pedig évente több száz nőt végeznek ki boszorkányság vádjával. Hazánkban sem fényes a helyzet: ma minden ötödik nő válik a családon belüli erőszak áldozatává, s közülük hetente egy bele is hal a bántalmazásba!

Ezek is érdekelhetnek