Harcban a vízzel

Duzzadt lábak, táskás szemek, bedagadt ujjak – e tünetekért a szervezet vízháztartásának zavarai tehetők felelőssé. Olykor a panaszok hátterében hormonális problémák állnak, de az is lehet, hogy súlyos betegségek figyelmeztető jelei.

Család-otthon2012. 01. 31. kedd2012. 01. 31.

Kép: Kecskemét, 2012. január 16. Vizesedés, gyümölcs, vízivás. Fotó: Ujvári Sándor

Harcban a vízzel
Kecskemét, 2012. január 16. Vizesedés, gyümölcs, vízivás. Fotó: Ujvári Sándor

Szorít a korábban kényelmes cipőnk, nehezen jön le a gyűrű az ujjunkról, estére „bevág” a zokni? A felsorolt tünetek esetén joggal gyanakodhatunk, hogy nincs rendben szervezetünk vízháztartása. Ilyenkor ugyanis a keringési rendszerből kiszivárgó folyadék a szövetekben halmozódik fel, amit az orvosi szaknyelv ödémának vagy vizenyőnek nevez. A folyadék kóros felgyülemlésének árulkodó jele tehát a duzzadt boka, térd, kézfej, a táskás szem, de kialakulhat vizenyő a tüdőben vagy a hasüregben is. Ha a duzzadt testfelületet megnyomjuk, majd elengedjük, a kiszorított folyadék lassan visszaszivárog, a nyomás okozta mélyedés pedig eltűnik. Az ödéma többnyire a keringési, a légző- vagy a vizeletkiválasztó rendszer egyes betegségeinek tünete. A nőket gyakrabban érinti, mint a férfiakat, mivel a menstruációhoz, illetve a klimaxhoz köthető hormonális változások következtében is felborulhat a szervezet víz- és sóháztartása.

Ha a vizesedés hosszabb ideig fennáll vagy rendszeresen jelentkezik, nehézlégzést vagy légzéskor fájdalmat észlelünk, azonnal forduljunk a háziorvosunkhoz, hogy megállapíthassa panaszunk okát. Előfordulhat ugyanis, hogy súlyosabb szervi problémát – magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri rendellenesség – jelez így a szervezet.

A narancsbőr kialakulásáért is felelőssé tehető a vízháztartás zavara. Ha ugyanis a bőr alatti kötőszövetekben megreked a víz, a zsírok nem tudnak távozni a szervezetből. Felhalmozódnak, kis göböket, csomókat képeznek, amelyek cellulitisz formájában jelennek meg. Minél több folyadékot fogyasztunk – naponta legalább 2 litert –, annál gyorsabban távozik a felesleges víz a szervezetből, alaposabban tisztulnak a bőr alatti kötőszövetek, nagyobb hatásfokkal távoznak a méreganyagok is.

Fogyasszunk naponta kétszer-háromszor zöldséget és gyümölcsöt. A puffadás elkerülése végett kerüljük a bélrendszert és a gyomrot irritáló fajtákat – ilyenek például a káposztafélék, a paprika, a paradicsom –, bátran együnk viszont kígyóuborkát, mely kifejezetten vízhajtó hatású, valamint sárgarépát, tököt, retket, zellert. A gyümölcsök közül kiváló választás az alma, a citrusfélék, sőt kis mennyiségben a szőlő is. Ezeket legjobb délelőtt, éhgyomorra fogyasztani, hiszen ekkor fejtik ki legjobban gyomortisztító hatásukat.

A folyamatos ülés vagy állás nagyon megviseli a lábakat. Gyógyír a bajra a rendszeres mozgás: heti két-három alkalommal fél óra torna vagy séta. Esténként polcoljuk fel a lábunkat, tegyünk rájuk hideg borogatást. Így az összegyűlt folyadék visszakerül a véráramba, és képes eltávozni a szervezetből.

Ezek is érdekelhetnek