Nevelőszülő kerestetik!

Az elszegényedés következtében mind gyakoribb, hogy egy kisgyerek nem cseperedhet fel a saját családjában. Nem csoda, hogy minden korábbinál nagyobb szerep hárul az S. O. S. Gyermekfalvakra. A kecskeméti intézményben nevelőszülőket toboroznak.

Család-otthonBorzák Tibor2012. 02. 26. vasárnap2012. 02. 26.

Kép: Kecskemét, 2012. február 17. SOS Gyermekfalu. Fotó: Ujvári Sándor

Nevelőszülő kerestetik!
Kecskemét, 2012. február 17. SOS Gyermekfalu. Fotó: Ujvári Sándor

Huszonkét éves fennállása óta sosem volt ennyire zsú­folt a kecskeméti S. O. S. Gyermekfalu, mint mostanában. Tizenhárom takaros házban élnek a többségében nyolc-tíz fős családok, összesen száz-ötvenegyen, de még így sem tudnak mindenkit elhelyezni a saját birodalmukban, szükség van külső nevelőszülőkre is. Nem csoda, hogy az intézmény álláshirdetést adott fel.

– Kinőttük a gyermekfalut – jelenti ki a vezető, Kézi Zoltánné. – Tavaly szeptemberben még „csak” nyolcvankét fiatalról, most pedig majdnem a duplájáról kell gondoskodnunk. És folyamatosak az újabb megkeresések. Az elszegényedés következtében sokan nemcsak a munkahelyüket veszítik el, hanem családjukat is: egyszerűen nem képesek eltartani a gyermekeiket.

De nem csak ezért van telt ház az S. O. S. Gyermekfaluban. Egy 2009-ben született törvény értelmében a megyei jogú város gondozottait – így például a kecskemétieket – a létrejött szolgáltatási szerződés értelmében eleve ide irányítják, noha a gyermekvédelmi szakellátás feladatai megyei szinten is megmaradtak. A megnövekedett létszám miatt szükség van a nevelőszülői hálózat fejlesztésére. Más gondoskodási forma is a kezdetét veszi azzal, hogy lakásotthonokat nyitnak, ahol főleg serdülőkorúakat helyeznek el ideiglenesen. Minden esetben figyelembe veszik, hogy a testvéreket ne szakítsák el egymástól. Nemrég szinte egymás után került be hozzájuk egy nyolc, illetve öt gyermekből álló testvércsapat. Ilyenkor új helyzettel találja magát szembe az S. O. S.-anyuka: majdhogynem elölről kell kezdenie családja „felépítését”. Többen már nyolc-kilenc gyereket nevelnek egy fedél alatt, persze nem minden támasz nélkül: úgynevezett bébi¬se¬gí­tőket kapnak maguk mellé, és a pedagógiai munkatársakra is számíthatnak.

– Összesen huszonhat nevelőcsaládunk van, tizenhárom a falun belül, a többi pedig külső helyszíneken – folytatja Kézi Zoltánné. – A nevelőszülőket folyamatosan továbbké­pezzük, hiszen a mindennapjaikban újabb és újabb helyzetekkel, kihívásokkal találják szemben magukat. Nemcsak a csecsemők igényelnek kivételes bánásmódot, hanem a kamaszok is. És nem szabad elhanyagolni a vér szerinti szülőkkel való kapcsolattartást, illetve a falun belüli csapatépítést sem. Hadd mondjam el, hogy soha nem látott mérvű szakmai fejlesztésre is módunk nyílik: pszichológus, szociális munkás, pedagógiai munkatársak, fejlesztő szakemberek csatlakoznak hozzánk hamarosan. Ők segítik az új nevelőcsaládok felkészítését, a gyermekek befogadásának előkészítését.

Az álláshirdetésre elsősorban a kecskemétiek vagy a környékbeliek jelentkezését várják. Elég nagy az érdeklődés, ottjártunkkor, február közepén mintegy háromszáz pályázót tartottak nyilván. A tapasztalatok szerint az előszűréseken a harmaduk felel meg a szigorú kritériumoknak. Az első kiválasztásra, a pszichés alkalmassági vizsgára a hó­nap végén kerítenek alkalmat, a hatvanórás elméleti és százhúsz órás gyakorlati képzés pedig már¬cius második felében kezdődhet majd. Ezzel még természetesen nem fejeződik be a nevelőszülők toborzása, folyamatosan lehet jelentkezni a felhívásra, amely az S. O. S. Gyermekfalvak honlapján is megtalálható.