Minden korban jó karban

Amilyen odafigyeléssel állítja össze az étrendjét a kismama vagy a fogyni vágyó, éppúgy kellene megtervezniaz idősek menüjét is.A kor előrehaladtával ugyanis megváltozik a szervezet igénye.

Család-otthon2012. 03. 16. péntek2012. 03. 16.

Kép: Örömtánc egyesület nyugdijas táncklub idösek mozgása egészség XVI. kerület Itthon magazin 2009.10.15. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Minden korban jó karban
Örömtánc egyesület nyugdijas táncklub idösek mozgása egészség XVI. kerület Itthon magazin 2009.10.15. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Nagymértékben javítható a korosabb emberek életminősége megfelelő táplálkozással. Csökkenthetők a már meglévő betegségek kellemetlen tünetei, s megelőzhetők a további egészségügyi problémák is. A nőknek már a menopauza ideje alatt tanácsos átértékelni a mindennapi kalóriabevitelt és ügyelni a minőségi élelmiszerek fogyasztására. Ötvenéves kor körül a férfiaknak sem árt odafigyelni az étkezésükre – és az évek múlásával mindez fokozottan érvényes.

Időskorra jelentősen lelassul az anyagcsere, vagyis egyre kevesebb energiára lesz szüksége a szervezetnek a működéshez. Ha a bevitt energia nem csökken, ám a napi mozgás mennyisége igen – nagyon gyorsan jelentős súlytöbbletet lehet felhalmozni. A dolog érdekessége, hogy ez a fajta súlygyarapodás egyszer csak megáll. Ugyanis az évek múltával csökken az étvágy, romlik a szaglás és az ízérzékelés, s meglehet, ha valaki magányosan él, nincs is kedve enni. A rágóizmok is gyengülnek, romlanak a fogak – e tünetek ugyancsak elvehetik a kedvet az asztali örömöktől. Ráadásul az idősebbek hajlamosak egyoldalúan táplálkozni, ami hiánybetegségekhez vezethet. Pedig a sokoldalú és változatos étkezésre ebben a korban is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Csontjaink védelmében

Fontos a megfelelő fehérjebevitel, de hogy mennyire, az egyén egészségi állapotától is függ. Ebben a korban megnő a metionin- és a lizinszükséglet: ezek a fehérjéket felépítő aminosavak – a halakban, a húsokban és a sajtokban található belőlük a legtöbb. A rendszeres tojás- és tejfogyasztás garantálja a megfelelő kalciumbevitelt, amire a csontoknak van nagy szüksége.

Zsír helyett olajat!
Az állati zsiradékokat javasolt növényi olajokra cserélni. Még nem késő megbarátkozni a napraforgó-, repce- vagy olívaolajjal. Zsíros húsok helyett ómega 3 zsírsavban gazdag halféléket kellene fogyasztani, a húsokról pedig lehetőség szerint eltávolítani a zsírosabb részeket – így fenntartható az egészséges koleszterinszint.

Elég rostot fogyaszt?
Nem mindegy, hogy milyen kenyeret fogyasztunk reggelire vagy vacsorára. A fehér kenyeret cseréljük teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukra, melyek fedezik a napi rostszükséglet egy részét. A rostnak fontos a szerepe: segít elkerülni a székrekedést, ami a lelassult anyagcsere és a mozgáshiány velejárója. Bátran fogyaszthatók a könnyű tésztafélék és a barna rizs is.

Mindennap gyümölcsöt
Időskorra jellemző a szervezet enyhe kiszáradása. A lédús zöldség- és gyümölcsfélék kívül-belül hidratálnak, biztosítják a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelt, s bősé­gesen tartalmaznak rostokat is. A hüvelyesek nem csak remek fehérjeforrások, de jót tesznek az emésztésnek is.


Fontos a folsav, a B1-, B2-, B6- és B12-vitamin megfelelő mennyiségű bevitele, mivel ezek jelentős szerepet játszanak a memória romlásának
a megelőzésében.

Fűszerezzünk okosan!
Az évek múltával romlik az ízérzékelés. A több só vagy cukor használata azonban feleslegesen terheli a szervezetet. A friss fűszernövények adalékanyagok nélkül is ízletessé teszik az ételeket. Főzzünk finom leveseket vagy főzelékeket, ezek ugyanis táplálóak, könnyen emészthetők. A tejes-gyümölcsös turmixok gazdagok tápanyagokban, s még az édességet is helyettesíthetik. Az előre csomagolt kekszek és csokoládék helyett készítsünk könnyű, túrós krémmel kísért gyümölcsös édességeket, piskótaféléket. Aki mégis ragaszkodik a csokoládéhoz, maradjon az étcsokinál, mely fontos antioxidáns-forrás.

 

Ezek is érdekelhetnek