Sokatmondó rossz szokásaink

Idegőrlő, ha gyerekünk rágja a körmét, munkatársunk ropogtatja az ujjait, pá­¬runk örökösen szipog. De említhetjük az éjszaka rémeit, a horkolást és a fogcsikorgatást is, sőt ide sorolhatjuk helytelen étkezési beidegződéseinket is. Bármilyen idegtépőek vagy egészségtelenek, rossz szokásaink segítenek oldani feszültségünket, szorongásunkat.

Család-otthonBalogh Mária2012. 03. 24. szombat2012. 03. 24.

Kép: Horkolók éjszakája egészség horkolás mérés alvás alvó ember Fotó: Tóth Péter 2009. március 28.

Sokatmondó rossz szokásaink
Horkolók éjszakája egészség horkolás mérés alvás alvó ember Fotó: Tóth Péter 2009. március 28.

Körömrágás, ujjropogtatás: a pszichológusok szerint szorongás, félelem okozza, ezért a leszokáshoz vezető út első lépése: felismerni a kiváltó okot. A körömrágás elhagyásában pedig segíthet a drogériákban kapható keserű körömlakk.

Szipogás, orrszívás: többnyire a visszahúzódó emberek szokása, akik így jelzik a külvilág számára, hogy valami gondjuk-bajuk van. A szipogással keltett zaj valójában jelzés: több figyelemre van szükségem!

Horkolás: úgy érezzük, nyitottak vagyunk a változásra, viszont tudat alatti félelmeinkkel elzárjuk a lehetőségét. Szervi okait pedig fül-orr-gégész szakorvos állapíthatja meg. A túlsúly, az alkoholfogyasztás, az altató- és nyugtatószerek szedése egyként a horkolásig ernyesztik a szájpadlás izmait.

Fogcsikorgatás: a szakemberek szerint a szervezet válasza a megnövekedett stresszre, de kiválthatja az idegesség, a harag és a fájdalom is. E kóros szokást fogászati és szájüregi betegségekkel is összefüggésbe hozzák.

Gyors, habzsoló étkezés: a feszültség levezetésének helytelen módja. Aki így táplálkozik, nem hagy magának kellő időt arra, hogy gondjait, sérelmeit feldolgozza, vagy legalább kimondja, s csupán nagy erőfeszítések árán képes jól teljesíteni az iskolában vagy a munkahelyen. A bűntudattól szenvedők jellemzője.

Ezek is érdekelhetnek