Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Szinte valamennyi szervünk működésében szerepet játszanak a pajzsmirigyhormonok, így a hiányuk vagy éppen túltermelésük is panaszokkal jár. Tévhit, hogy ha a pajzsmirigy normális méretű, akkor nem lehet baj a működésével.
Kép: Kecskemét, 2012. április 22. Pajzsmirigy önvizsgálat. Fotó: Ujvári Sándor
Gégeporcunk alsó és a lég¬csővünk felső szakaszának két oldalán helyezkedik el a pajzsmirigy. A belső elválasztású mirigyek közé tartozik, vagyis hormonokat termel, melyeket közvetlenül a véráramba juttat. A pajzsmirigyműködés zavarának gyanúja esetén először laboratóriumi vizsgálatokat végeznek, hogy meghatározzák az egyes pajzsmirigyhormonok mennyiségét. Ez alapján döntik el, hogy a hormontermelés normális, csökkent vagy esetleg túlműködik. Ezután, ha szükséges, röntgen-, ultrahang- vagy izotópvizsgálatok következnek.
Ha a pajzsmirigy megnagyobbodik (ezt hívjuk strúmának vagy más néven golyvának), attól még működhet normálisan. Serdülőkorban és terhesség idején gyakori, hogy megduzzad, tapinthatóvá válik. Panaszokat általában nem okoz, magától elmúlik, gyógyszeres kezelésre sincs szükség. Vírusos vagy bakteriális fertőzések is okozhatják a pajzsmirigy duzzanatát. Ez gyakran magas lázzal jár, s olykor rosszindulatú elváltozásokat is okozhat. A normális mennyiségű hormont termelő, egyenletesen megnagyobbodott pajzsmirigyet „nem toxikus strúmának” nevezik. E tünet oka lehet például, hogy az étkezéssel felvett jód mennyisége csökkent, esetleg bizonyos táplálékok vagy gyógyszerek gátolják a hormonképzést.
Szükség van-e jódpótlásra?
A pajzsmirigy hormonjainak előállításához a szervezetnek jódra van szüksége. A jódot a táplálkozással vesszük magunkhoz, gyorsan felszívódik, a felesleges mennyiség pedig a vizelettel távozik. Ha a strúma bizonyítottan a jódhiány miatt alakul ki, az orvos javasolja a pótlását. Kapható jódozott víz, vagy akár jódtablettával is pótolható a hiány, de a természetes jódforrások is fontosak, ilyenek például a tengeri halak. Vannak azonban olyan ételek, amelyek csökkentik a jód felszívódását: a káposzta, brokkoli, karfiol, fehérrépa, torma – szokásos mennyiségben fogyasztva azonban nem okoznak strúmát.
Jódszükséglet
Kor Mennyiség (mikrogramm/nap)
1 éves korig 50
2–6 év között 90
7–12 év között 120
Felnőtteknek 150
Terhesség, szoptatás ideje alatt,
menopauza idején 200
A pajzsmirigy túlműködése (hyperthyreosis)
Tünetei igen jellemzőek: a szemek kidüllednek, fényesen csillognak. A szívműködés szapora lesz, fulladás jelentkezhet, amely terheléskor fokozódik, a vérnyomás emelkedik, s mivel kezelés nélkül a szív üregei egy idő után kitágulnak, teljesítménye csökken és ritmuszavar alakulhat ki. Fontos tünet még, hogy jó étvágy mellett a testsúly csökken. Fokozott izzadás, hajhullás, kézremegés, álmatlanság figyelhető meg. Súlyos esetekben láz is jelentkezhet, amely émelygéssel, hányással párosul, és ilyenkor a folyadékvesztés életveszélyes állapotot is okozhat.
Jó hír, hogy a pajzsmirigy túlműködése eredményesen kezelhető a hormontermelést gátló gyógyszerekkel – de előfordulhat, hogy a műtét jelenti a végleges megoldást.
Mit tehet?
Fogyasszon B-vitaminokban gazdag sörélesztőt, esszenciális zsírsavakat tartalmazó lenolajat, tengerihal-olajat és a zsírok megemésztését elősegítő lecitint.
A pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis)
Leggyakrabban a pajzsmirigy betegségei okozzák a csökkent működését: gyulladások vagy egyes gyógyszerek mellékhatásai. A betegek fáradékonyak, aluszékonyak. Bőrük száraz, sárgás színű lesz, aminek a rossz véráramlás, az enyhe vérszegénység és a magas karotintartalom az oka. Emelkedett vérnyomás, illetve szívkoszorúér-meszesedés is előfordulhat, ami ugyancsak a koleszterinszint növekedésével függ össze. Mivel az agy oxigénellátottsága csökken, romlik a koncentrációs készség. A pajzsmirigyhormon pótlását gyakran egész életen át kell folytatni. Ez ijesztően hangzik, de a gyógyszernek megfelelő adagolás mellett nincs káros mellékhatása.
Mit tehet?
Hasznos az A-vitamin, illetve elővitaminja, a béta-karotin fogyasztása, valamint a vaspótlás. A-vitamin-forrás a máj, tej és tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája, természetes vasforrás pedig a hús, tej, tojás, sóska és spenót.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu