Patkányvadász az otthonunkban

Jelentősen elszaporodtak a rágcsálók az utóbbi években hazánkban. Nemcsak a nagyvárosokban, hanem a falvakban, tanyákon is megjelentek a patkányok – nemritkán olyan területeken, ahonnan már emberöltőkkel ezelőtt eltűntek.

Család-otthonTóth Zsigmond2012. 05. 27. vasárnap2012. 05. 27.

Kép: Vadászgörény az ember barátja és a patkányok ellensége, 2009.08.18. Fotó: Bohanek Miklós

Patkányvadász az otthonunkban
Vadászgörény az ember barátja és a patkányok ellensége, 2009.08.18. Fotó: Bohanek Miklós

Sajnos a mérgek nem mindig hozzák meg a kívánt eredményt (mert nem sikerül összehangoltan alkalmazni), arról nem is beszélve, hogy gyakran háziállatok is áldozatul esnek a rágcsálóirtó szereknek. A csapdázás a patkánynál nemigen jár eredménnyel, mivel, ha meg is fognak egy-egy példányt, a többi már nemigen megy a kelepcébe. A legbiztosabb módszer a ragadozókkal, azaz a macskával vagy a görénnyel való levadászásuk. A görény eredményesebb, mivel a járatokba is képes behatolni.

Ha vadászgörényre akarunk szert tenni, legjobb, ha nyáron vásárolunk az az évi fiatal állatokból, és fokozatosan magunkhoz szelídítjük őket. Tudni kell, hogy a görénynek naponta legalább három óra intenzív játszásra, hancúrozásra van szüksége, különben elhízik, ellustul, elmegy a kedve a vadászattól. Ha nincs időnk a fogadott vadászunkkal való foglalkozásra, akkor több állatot vásároljunk, melyek elhancúroznak egymással.

Érdemes már az elején eldönteni, szeretnénk-e görényeinket tenyészteni is. Ha nem, jobban járunk, ha két nőstényt szerzünk be, bár ha hímmel és nősténnyel szállunk szembe a rágcsálókkal, biztosabb a siker. A nőstények kisebbek, karcsúbbak, így szinte minden járatba könnyen bejutnak, szemben az erőteljesebb hímekkel, melyek viszont nem haboznak felvenni a harcot a nagytestű patkányhímekkel szemben sem. Ha különböző nemű állatok tartására vállalkozunk és nem szeretnénk utódokat, ivartalaníttassuk a nőstényeket. (A hímeket általában azért szokták kasztrálni, mert testszaguk – különösen a párzási időszakban – rettentően büdös.)

Ezek is érdekelhetnek