Éjszakai hangoskodók

Horkol a párunk? Hát bizony az zavaró, ám ha panaszkodunk, az ismerősök többnyire vicces legyintéssel intézik el: „Bökd meg, majd abbahagyja!” Pedig az állandó horkolás akár súlyos betegségek (magas vérnyomás, infarktus, agyvérzés) figyelmeztető előrejelzése is lehet.

Család-otthonKeresztény Gabriella2012. 06. 19. kedd2012. 06. 19.
Éjszakai hangoskodók

Köves Péter alváskutató szerint hazánkban az egyik leggyakoribb alvásprobléma a garatelzáródásos horkolás (jellemzően horkantás), melyet a nyugati országokban már régóta szűrnek és kezelnek. Az ilyenkor alvás közben kimaradt légzésciklusok – lehet akár fél perc hosszú is! – veszélyesen lecsökkentik a vér oxigénszintjét. Az éjszakai hangoskodók az esetek többségében az elhízott, magas vérnyomásban vagy szívbetegségekben szenvedő férfiak közül kerülnek ki.

Svédországban a göteborgi egyetem kutatói ötletes találmányokkal próbálnak segíteni a gondon. Így például a horkolást megakadályozó ággyal, ahol beépített elektronikus berendezés méri az alvó pulzusát, légzésszámát, s amint érzékeli a horkolást, a fejrész addig emelkedik, mígnem a hangoskodás megszűnik, majd az ágy visszasüllyed eredeti helyzetébe. Ám ha emberünk ismét hangosan „húzza a lóbőrt”, az ágy újból megemelkedik. A másik fejlesztés az olyan karóra, ami enyhe elektromos impulzusokat ad, mihelyt viselője horkolásba fog. Először csak 5 másodpercig; de ha a zaj nem szűnik meg, a második impulzus már húsz másodperces, melyre garantáltan felébred az alvó. Az ágy vagy az óra azonban csak időlegesen szüntetik meg a káros élettani jelenséget, s az ébresztések is nyugalomzavaróak.

Hazánkban 32 alvásambulancia, 11 alváslaboratórium, 9 alváscentrum működik. A belgyógyásszal konzultálva, a horkolónak érdemes valamelyiket felkeresni, ahol szükség esetén akár gyógyszerekkel is kezelhetik. Nem szabad elbagatellizálni a horkolást, mert a pároknál először jön a külön ágy, majd a külön szoba – ám a zaj és a baj ettől még nem szűnik meg.