Forró napok várnak

A verejtékezés a testhőmérséklet szabályozásának legfontosabb eszköze. Kellemetlen lehet azonban, ha a bőrön található baktériumok és gombák hatására nemkívánatos szagokkal társul. Mit tehetünk, hogy a nyári forróságban is üdék és finom illatúak maradjunk?

Család-otthon2012. 06. 02. szombat2012. 06. 02.

Kép: napsütés meleg hőség nyár munkás izzadás folyadék hiány 2008 08 12 Fotó: Kállai Márto

Forró napok várnak
napsütés meleg hőség nyár munkás izzadás folyadék hiány 2008 08 12 Fotó: Kállai Márto

Mitől izzadunk?
A kánikula, a nehéz fizikai munka, a sportolás megizzasztja az embert, de több betegség – például a pajzsmirigytúltengés, az elhízás, a köszvény, bizonyos hormonális elváltozás – is okozója lehet a túlzott verejtékezésnek. Izzadunk heves érzelmi hatásokra is: ha idegesek vagyunk, örülünk, félünk. Ilyenkor a központi idegrendszer reakciói következtében lesz nyirkos a tenyerünk, a talpunk, a hónaljunk.

Miért fontos a hőleadás?
Normál körülmények között, szobahőmérsékleten a kilélegzett levegővel, a szervezetünkből távozó salakanyagokkal adunk le hőt. Verejtékezéssel csupán a fölösleges hőmennyiség 20 százalékától tudunk megszabadulni. A helyzet azonnal megváltozik, ha a külső hőmérséklet 35 Celsius-fok fölé emelkedik. Ilyenkor csak a verítékezésben bízhatunk: ennek révén nem nő ugyanis a testhőmérsékletünk 37 Celsius-fok fölé.

Árulkodó fokhagyma
Már a csecsemőknek is megizzadhat a tenyere és a talpa. A hónalj fokozott verejtékezése csak kamaszkorban jelentkezik: egybeesik a hormonális változás időszakával. A két nem eltérő bőrflórája miatt a férfiak verítéke savasabb, testszaguk általában erősebb, mint a nőké. Az izzadtság összetétele függ a táplálkozástól is: bizonyos aromaanyagok (vöröshagyma, fokhagyma, erős-csípős fűszerek) megjelennek a verejtékben és jellegzetes szagot árasztanak.

Dezodorok bevetésen
A kínálat óriási, a választás nehéz. Igyekezzünk megtalálni a számunkra megfelelő dezodort, figyelembe véve a bőr típusát és az izzadás mértékét.
Parfümdezodorok: parfümolajakat tartalmaznak, amitől finom ugyan az illatuk, de a dezodorálást szolgáló összetevők kevésbé koncentráltak. Ez utóbbiak hivatottak meggátolni az izzadsággal reakcióba lépő baktériumok működését, illetve megkötni a szagokat.
Bőrbarát pumpás, golyós és krémdezodorok: érzékeny bőrre fejlesztették ki őket. Nem tartalmaznak konzerválószereket, illatanyagokat és stabilizátorokat, viszont bőrápoló krémet igen. Népszerűek a deokristályok, amelyek semmilyen adalékanyagot nem tartalmaznak, természetes alkotórészeik csökkentik az izzadási folyamatot.
Intenzív dezodoráló hatású stiftek, sprayk: gátolják az izzadást kiváltó bőrbaktériumok szaporodását, illatanyaguk nem túl intenzív. Bár a kórokozók nem pusztulnak el, de tevékenységük intenzitása csökken.
Izzadásgátlók: fő hatóanyagaik az izzadásgátló alumíniumsók, melyek átmenetileg összeszűkítik a hónaljmirigyek kivezető csatornáit. Használatuk este ajánlott, mert éjszaka az izzadságmirigyek kevésbé aktívak, így a fémsóoldatok könnyebben behatolnak a mirigyjáratokba.

Házi fortélyok
A természet patikája is többféle megoldást kínál izzadás ellen.
Teák: a zsálya-, bazsalikom-, galagonyavirág-, citromfű-, szurokfű- és levendulatea eredményes a pszichés izzadás ellen. Naponta háromcsészényit célszerű elfogyasztani belőle.
Gyógyfürdők és lemosók: apró¬bojtorján-tölgyfakéreg-zsálya keverékből készült főzetet adjunk a fürdővízhez, és 20 percig relaxáljunk benne. A cserzőanya¬gok összehúzzák a verejtékmirigyeket.
Lábizzadás ellen kitűnő a meleg vizes, ecetes vagy szódabikarbónás lábfürdő.
Hónaljizzadás ellen naponta mossuk meg a hónaljunkat tölgyfalevél és mezei zsurló keverékéből készült főzettel.

Ezek is érdekelhetnek