Fűszerezzünk frissen!

Kezdő és profi szakácsok, fűszerkedvelők egyaránt bátran belevághatnak a fűszerkert kialakításába, hiszen nem igényel különösebb törődést, mindössze egyes fajtákat érdemes kordában tartani. De mielőtt nekiállnánk, gondoljuk végig, mit szoktunk főzni, enni és inni. Igen, inni! Ugyanis számos fűszerből készülhet tea, szörp, vagy egyszerűen csak megízesíthetjük zsenge hajtásaival hűsítő italainkat.

Család-otthonKovács Réka2012. 06. 23. szombat2012. 06. 23.
Fűszerezzünk frissen!

A fűszerkert létrehozásánál vegyük figyelembe, hogy ezek a növények sok napfényt igényelnek, kedvező körülmények esetén viszont gyorsan terjednek, gyakran túlburjánzanak. Ezért úgy telepítsünk, hogy díszkertünk látványát ne rontsák el, ugyanakkor a konyhából könnyedén elérhetőek legyenek. Azok se bánkódjanak, akiknek nincs saját kertje, mert hangulatos cserepekben a konyhaablakban is kiválóan nevelhetőek. Vegyük sorra a legkedveltebbeket.

BAZSALIKOM: könnyen termeszthető egyéves növény, gyorsan nő és nagy a tűrőképessége. Az olasz konyha egyik kedvelt fűszernövénye, paradicsomos ételekhez, salátákba kiváló. A bátrabbak kipróbálhatják a bazsalikomszörpöt is, ami nyári napokon remek szomjoltó.

KAKUKKFŰ: az egyik legkisebb termetű, évelő fűszernövényünk. A télen elszáradt hajtásait vágjuk vissza, így tavasszal újrazöldül. Pikáns ízét csirkék, húsok, halak fűszerezésére használhatjuk.

ROZMARING: különleges ízű növény, mely frissen a legfinomabb. Legegyszerűbb, ha palántát veszünk, amiből kis cserje vagy fácska formájú növényt nevelhetünk. Szívós növény, a hideget jól tűri, de ügyeljünk rá, hogy ne öntözzük túl. Húsoknak, tepsis krumplinak, hal- és gombaételeknek kiváló ízt ad.

OREGÁNÓ: apró termetű fűszernövény, illatos leveleit nem csak az olaszos ételekhez, de levesekhez, pástétomokhoz is szívesen használják. A napfényes, meleg helyet kedveli, talajban nem válogatós.

MENTA: az egyik legagresszívabban terjedő növény, ezért kiültetésénél érdemes külön edénybe vagy a többi növénytől elválasztva ültetni. Felhasználása széles körű, hiszen szószok, mártások, saláták ízesítője lehet, de teát és limonádét is készíthetünk belőle.

Ezek is érdekelhetnek