Gabonát, de milyet?

Vitáznak az amerikai tudósok: vajon a táplálkozásunk fontos részét képező gabonafélékből készült élelmiszerek mekkora hányadát alkossák a teljes értékű alapanyagok? E tekintetben ugyanis a Harvard Egyetem kutatói harcba szálltak a világszerte ismert „Táplálkozási irányelvek amerikaiaknak” normarendszer ajánlásaival, de az USA mezőgazdasági minisztériumának új, My Plate (Tányérom) elnevezésű indítványával is.

Család-otthonbhj2012. 06. 09. szombat2012. 06. 09.

Kép: Teljes kiörlésü kiőrlésű gabonatermékek kenyér durumlisztből készült tészta korpás keksz 2012.06.03. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Gabonát, de milyet?
Teljes kiörlésü kiőrlésű gabonatermékek kenyér durumlisztből készült tészta korpás keksz 2012.06.03. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Az előbbi a gabonafogyasztás 50%-át javasolja teljes értékű gabonából az étrendünkbe állítani. Az utóbbi szerint az ideális az, ha étrendünk 30%-át zöldségek, 20%-át gyümölcsök, 20%-át fehérjeforrások és 30%-át gabonafélék alkotják – s e legutóbbi tétel felét kívánatos teljes értékű alapanyagból fedezni. Mindezzel szemben a harvardiak a 100 százalékos felhasználási arány mellett teszik le a voksukat.

Ne higgyük, hogy mindez afféle tengerentúli bakafántoskodás. Kezdjük ott, hogy a Medián és a Nestlé „Magvas gondolatok a reggeliről” című kutatása megállapította: bár a magyar édesanyák kétharmada tudja, hogy valamilyen gabonaterméket (szerintük elsősorban kenyeret) tartalmaznia kell a reggelinek, mindössze egyharmaduk tartja egészségesebb összetételűnek a teljes értékű gabonát a finomlisztnél.

– Elgondolkodtató az is, hogy a felmérésben részt vevő anyukák nem tudták pontosan megfogalmazni, mitől válik a gabonaféle teljes értékűvé. Bár 85%-uk tulajdonított valamilyen jelentést a kifejezésnek, többségük azonban csupán sejtette, hogy a gabonaszem alkotórészeivel állhat kapcsolatban – mondta Mihály Tekla táplálkozási szakértő.

Nézzük hát. A gabonaszem három alkotórésze a korpa, a magbelső és a csíra. A korpa a külső, rostos védőréteg, mely vitaminokat, fehérjét tartalmaz. A magbelső (a finomítás után megmaradó liszt) tápanyag- és energiaraktárként szénhidrátokat, fehérjét, B-vitaminokat foglal magában. A csíra B- és E-vitaminban, cinkben, vasban, magnéziumban bővelkedik. A teljes értékű gabonában mindhárom alkotórész fellelhető.

A magyar szülők 93 százaléka nincs tisztában azzal, hogy a teljes értékű gabonával előállított élelmiszerek táplálóbbak a finomliszttel készülteknél. – A teljes értékű gabona egyrészt az emésztés szempontjából elengedhetetlen rostokat tartalmaz, másrészt fontos energiaforrás, így kitűnő választás bármely napszakban – tudtuk meg Mihály Teklától.

Sokan berzenkednek a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér savanykás ízétől. Nekik érdemes részben az előbbiből, részben pedig fehér lisztből sütött pékárut vásárolniuk. S ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a búza és a rozs mellett kapható teljes kiőrlésű árpa, zab, kukorica és (barna) rizs is, melyek hasonlóképpen egészséges és tápláló alapanyagok.

A teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek fontos szerepet játszanak a rák, a cukorbaj, a szívbetegségek megelőzésében. Csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomást. S kenyérimádók, figyelem: már kisebb mennyiségben is a jóllakottság érzését adják, így kevésbé kell tartani az elhízástól.

Ezek is érdekelhetnek