Fogyjon dinnyével!

Itt a dinnyeszezon: fogyasszunk minél többet a sárgából meg a görögből, hiszen nem juthatunk hozzá az év bármely szakában. Ám a dinnye nemcsak jóízű gyümölcs, hanem gazdag vitaminforrás is – sőt az egyik leghatékonyabb segítője a fogyókúrának.

Család-otthondf2012. 07. 11. szerda2012. 07. 11.
Fogyjon dinnyével!

Nyár derekán rengeteg a friss, napérlelte gyümölcs, a piacokon roskadásig tömhetjük kosarunkat egészséges, kalóriaszegény finomságokkal. Itt a jó alkalom, hogy belevágjunk egy kilóolvasztó dinnyediétába. Egy hét alatt még nem fogunk ráunni sem a görög, sem a sárga változatra, és megszabadulhatunk akár 3-4 felesleges kilótól is.

Nem csak a diétában hatékony a dinnye. A nyári melegben fokozott folyadékigényünknek is jót tesz a lédús gyümölcs fogyasztása. Kiváló vesetisztító, nagy mennyiségben pedig – s ugyan ki bír dinnyéből csupán pár falatot enni? – remek salaktalanító és méregtelenítő. Vízhajtó hatású is, ami annak köszönhető, hogy a görögdinnye 80-90 százalékban víz. Ennek tudható be az is, hogy kiválóan laktat, s éppen ezért illeszthető be oly tökéletesen egy-egy fogyókúrába. A görögdinnye tízdekánként mindössze 28 kalóriát tartalmaz, emellett gazdag A-, B1-, B2-, B5-, B6- és C-vitaminban, s igen jelentős a foszfor-, kálium-, folsav-, cink- és szeléntartalma is.

Egy piros, egy sárga
Sokan gondolják, hogy a sárgadinnye – mivel a görögnél kevésbé lédús, ráadásul édesebbnek is hat – nem illik a fogyókúrás étrendbe. Igaz, hogy 40 kalóriát tartalmaz tízdekánként, de még ez sem túl magas érték. Ráadásul a sárgadinnyéből kisebb mennyiség is elegendő ahhoz, hogy csillapítsuk az éhségünket, továbbá remekül kombinálható hús- és sonkafélékkel, sőt sajtokkal is. Segítségével számos frissítő egytálételt készíthetünk. A sárgadinnye az egyik legjobb energia-, illetve A- és C-vitamin-forrás, ezenkívül gazdag B3- és B6-vitaminban is. Kálium is van benne és magas a rosttartalma. Stabilizálja a vércukorszintet, segítségével a cukor fokozatosan kerül be és szívódik fel a véráramban.

Kilófaló finomságok
A dinnyediétával gyorsan és sokat lehet fogyni: magas víz- és rosttartalmuk miatt csak úgy olvasztják le a kilókat. Hosszú távon mégsem érdemes ezt az egyoldalú kúrát folytatni. Más tápláló finomságokkal is ki kell egészíteni az étrendet, például sovány húsokkal, tejtermékekkel, zöldségfélékkel. Így a módszer nem olyan drasztikus, mégis hatékony. A dinnyék szerepe abban áll, hogy telítsék a gyomrot, segítsenek kimosni a salak- és méreganyagot a szervezetből, jóllakottságérzést adjanak.

Harmóniában a gabonával
Aki úgy érzi, elég a lédús, hideg gyümölcsből, vegyen elő csészényi barna rizst, bulgurt vagy kölest. Főzze ki, fűszerezze meg, majd keverje össze egy kis szelet sárgadinnyével. Langyosan fogyasztva egyrészt remekül laktat, másrészt a teljes értékű gabona nyugtatja a gyomrot, jót tesz az idegrendszernek. Ráadásul vértisztító hatással is rendelkezik. A gabona keveredése az édes gyümölccsel különleges ízélmény! Akár reggelire is fogyasztható, mokkáskanálnyi mézzel, csipetnyi fahéjjal, szegfűszeggel kiegészítve.

A paradicsomon kívül a dinnyében is megtalálható a likopin, melynek fontos szerepet tulajdonítanak számos kór – egyebek között a daganatos betegségek – megelőzésében. Enyhíti a légúti panaszokat, csökkenti a gyulladásos betegségek kialakulását. Segít elkerülni a gyomorfeszülést és a puffadást, így akkor is érdemes elfogyasztanunk egy szeletet, ha túlterheltük a gyomrunkat a kiadós vasárnapi ebéddel.

Ezek is érdekelhetnek