Hűsítő kerti tó

Nincs jobb a nyári hőségben, mint a fák árnyékában, netán egy tó partján megpihenni. A víz különleges eleme lehet kertünknek, ráadásul hűsítő hatását a közvetlen környezet is meghálálja.

Család-otthonKovács Réka2012. 07. 14. szombat2012. 07. 14.
Hűsítő kerti tó

Tény, hogy a kerti tavak kialakítása nem olcsó, de cserébe igazán látványos és egyedi kertet kapunk. A gyerekek imádják a melegben belelógatni a lábukat, nézni a halakat, míg a felnőtteknek megnyugtató látvány a hosszú, fárasztó nap végén.

Hogyan legyen saját tavunk? A kialakítása nem túl bonyolult, de kellő fizikai erőnlétet igényel. Mivel látványos elemről van szó, ne a háztól messze ássuk ki. Figyeljünk rá, hogy napi 4-6 órán át süsse a nap. Lehetőleg ne kerüljön nagy fák alá se, mert így ősszel majd nem kell szedegetnünk a tóba hulló leveleket. A tó méretét leginkább a hely határozza meg, de nem érdemes túl kicsire méretezni. A vízfelszín – az ökológiai egyensúlyt garantáló vízminőség eléréséért – legalább 3,5-4 négyzetméteres legyen. A víz tisztántartásához szükségünk lesz tószivattyúra és szűrőrendszerre is.

A gödör kiásásakor tartsuk szem előtt, hogy amennyiben halakat is szeretnénk tartani benne, akkor a vízmélységnek a legmélyebb ponton el kell érnie az 1 métert. A nagyobb köveket, gyökereket távolítsuk el. Fektessünk geotextíliát a gödör talajára, megóvandó a fóliát a későbbi sérülésektől. Ekkor jöhet a fólia, a széleken kb. 50 centiméterrel túllógva. Telepítsük a víztisztító berendezéseket, helyezzük el a sziklákat, nagyobb köveket úgy, hogy ezzel rögzítjük a fóliát is. A különböző vízparti növényeknek változó vízmélységre van szükségük, ezért alakítsuk úgy a medret, hogy lehetőségünk nyíljon többféle növény telepítésére. Törekedjünk rá, hogy a tó minél inkább a természetesség látszatát keltse. Ha mindent elhelyeztünk, jöhet a víz – de ne feledjük, hogy a halakat csak néhány héttel a feltöltés után szabad beletenni.