Reumások Mekkája

Amióta „kinyitott” a sármelléki repülőtér, megugrott Hévíz idegenforgalma is. Főként német nyugdíjasok érkeznek, hogy gyógyírt szerezzenek csúzra, köszvényre, reumára. De egyre nagyobb számban csatlakoznak hozzájuk orosz vendégek és persze honfitársaink is – hasonló gondjaikkal.

Család-otthonValló László2012. 07. 16. hétfő2012. 07. 16.
Reumások Mekkája

Nem csalódnak, mert a Hévízi-tó nemcsak tőzeges medrével, hanem ezzel összefüggő gyógyhatásával is unikum, mondhatni: a reumás és mozgásszervi betegségek gyógyításának közép-európai Mekkája. A tó vizében, melynek hőmérséklete a leghidegebb télen sem csökken 22 fok alá, könnyűvé válik a mozgás, megpezsdül a vérkeringés, ellazulnak az izmok. Az idegrendszer megnyugszik, a bőr bársonyos tapintású lesz.

A tó medre jellemzően vulkanikus eredetű talajban nyugszik. A vízben oldott kén regenerál, a szénsav a perifériális ereket tágítja, a radon pedig amellett, hogy élénkíti az anyagcserét, csökkenti a fájdalmakat. Hévíz e különleges, szerves és szervetlen anyagokból álló gyógyvizével tud többet minden olyan tónál a világon, melynek nincs ilyen tőzegalapja. No és persze az iszapjával, aminek az anyagai alkalmasak az ösztrogén (tüszőhormon) pótlására, illetve a pajzsmirigyműködés élénkítésére is. Ki ne hagyjuk: a tó forrásából, 32 méter mélyről nyert víz ivókúrára is jó, mindenekelőtt a bélpanaszok, szorulásos gondok orvosolhatók vele.

Mindez olyan értékű gyógyhatás, mellyel nem volna bölcs dolog felszínesen és futólag élni – figyelmeztet dr. Horváth Bernadett, a Hévízgyógyfürdő Nonprofit Kft. orvosa, aki szerint a gyógyító kúra és a wellness ellentétben áll egymással. Mert a hetekre, sőt hónapokra kiható gyógyhatás alapja a legalább háromhetes fürdőzés, kiegészítve a célirányos kezelésekkel. S mindezt nyugodt, normális napi ritmusban végezve – nem a wellness „mindent és gyorsan” tempójában, amikor a vendégek valódi gyógyulási igénye áldozattá válhat a pillanatnyi élvezetek oltárán.

Ezek is érdekelhetnek