Tűszúrás a tenyérbe

Hallottak a Dupuytren-kontraktúra betegségről vagy a tenyéri bőnye zsugorodásáról? Nem? Semmi gond. De bizonyára láttak már olyan tenyeret, amin az ujjak karomszerűen meggörbültek? Nos, ilyenkor a tenyéren megvastagszik a bőr, fájdalmat nem okozó csomók keletkeznek, majd a bőr alatt vele összenőhető, egyre rövidülő kötegek alakulnak ki.

Család-otthonbhj2012. 07. 25. szerda2012. 07. 25.

Fotó: unknown

Tűszúrás a tenyérbe Fotó: unknown

Így a kéz ujjai évek alatt hajlított helyzetbe zsugorodnak, súlyosabb esetben nem egyenesíthetők ki. Az e bajtól szenvedőknek nem csupán a fizikai munkavégzés jelenthet gondot, de autót vezetni, elmosogatni, az inget begombolni is.
A Dupuytren-kór a férfiaknál átlagosan 55, a nőknél 65 éves korban jelentkezhet, s az uraknál ötször gyakoribb, mint a hölgyeknél. A szakemberek egyelőre nem ismerik a szóban forgó kór eredetét, mely az európai népesség 3–13 százalékát veszi elő. Mindenesetre a diabétesz növelheti a betegség kialakulásának veszélyét, de a gyakori túlzott alkoholfogyasztás és az erős dohányzás is fokozott kockázatot jelent.

Műtéttel általában csak a heges kötegek teljes kiirtásával szüntethető meg a zsugorodás, ám a betegség gyakran kiújul. Bár az operáció a betegek háromnegyedénél sikeres, az érintettek csaknem felénél szövődmény lép fel: túlzott fájdalom, gyulladás, vérömleny, ízületi merevség.

A minap Miskolcon, a megyei egyetemi oktató kórházban bemutatott gyógyszeres eljárás viszont szükségtelenné teszi a műtőkés használatát. A nemzetközi kutatások kimutatták, hogy a betegek 63 százalékánál már az első injekció beadása után mutatkozik eredmény. A klinikai vizsgálatokban részt vevők 45,2 százaléka nagymértékű javulást tapasztalt, 39,7 százalékának az állapota jelentősen enyhült, 15,1 százaléknyian pedig minimális jobbulást észleltek. A gyógyítás utáni két évben csupán a kezeltek egyötödénél újult ki a betegség.