Kihez melyik állás illik?

A londoni olimpiai játékok történelmi pillanat volt az Egyesült Államok életében, ugyanis idén először történhetett meg, hogy több női olimpikont delegált a londoni játékokra, mint férfit. Ezen nők és férfiak sportolói teljesítményét senki nem vitatja, azt viszont igen, hogy a munkaerőpiacon melyik álláshelyen melyik nem állná meg a helyét.

Család-otthonKovács Réka2012. 08. 27. hétfő2012. 08. 27.
Kihez melyik állás illik?

Az 1950-es évek óta sokat változott az Egyesült Államok munkaerőpiaca: a férfiak uralta irodák helyét mára a szélesebb egyenlőség vette át, és a munkaerő 47 százalékát a nők alkotják. Az olyan asszonyok, mint Hillary Clinton vagy a Yahoo vezetője, Marissa Mayer minden nap példát mutatnak arról, hogy a nők a legmagasabb beosztásokban is megállják a helyüket. Ám a YouGov felmérése arra is rámutat, számos foglalkozást illetően még ma is élnek a nemi sztereotípiák arról, hogy mely munkákat melyik nem képviselői látják el jobban.– derül ki az ELTE hírleveléből.

A felmérés során a válaszadók 42 százaléka vélte úgy, a nők és a férfiak bármely munka ellátására egyformán alkalmasak, ugyanakkor a nemek között volt eltérés a kérdés megítélését illetően: míg a nők 49, addig a férfiak 35 százaléka vélte úgy, hogy a nemek egyformán alkalmasak bármely munkára.

A kutatás során vizsgált állások közül egyedül a szülésznő pozíciója volt az, aminek esetében ennél nagyobb, 44 százalékos arányban mondták a megkérdezettek, hogy a nők alkalmasabbak erre a feladatra. A férfiak esetében a tűzoltó (37%), a futballedző (33%) és a katonatiszt (25%) az, amit a legnagyobb arányban férfi szakmának tartanak. Az elnökválasztás közeledtével ugyanakkor érdekes adat, hogy a megkérdezettek 11 százaléka szerint egy férfi alkalmasabb az elnöki pozícióra, és csak 1 százalék vélekedik ugyanígy a nőkről.
 

Ezek is érdekelhetnek