Magas kertet kutya ellen

Sokan azért nem fogadnak be kutyát az udvarukba – miközben tudják, hogy ebtulajdonosnak lenni jó –, mert az túr, kapar, piszkít, tönkreteszi a kertet. Adunk egy ötletet, hogyan tarthatnak házi kedvencet úgy, hogy a pompázatos kertben se essék kár.

Család-otthonHabik Csaba2012. 08. 06. hétfő2012. 08. 06.

Kép: virágoskert díszkert kutya fánika családiház magaskert Fotó: Habik Csaba 2012 06 16, Fotó: Habik Csaba

Magas kertet kutya ellen
virágoskert díszkert kutya fánika családiház magaskert Fotó: Habik Csaba 2012 06 16
Fotó: Habik Csaba

A magas ágyás azok számára is praktikus díszítőelem, akiknek nagy terjedelmű és jó minőségű a gyepük, de unják gondozni vagy sokallják a ráfordítandó pénzt. E megoldással látványosabbá tehetjük a kertet, s hosszú távon a fenntartása is olcsóbb, mint a minőségi pázsité.

Először is határozzuk meg az udvarban, hol és mekkora magas kertet akarunk. Másfél-két méteresnél nagyobb oldalhosszúságú ne legyen az óriás virágláda, mert eluralja a kertet. Amennyiben mégis nagyobb területet akarunk így kiemelni, akkor készítsünk több hasonló méretű ládát. Ha praktikusan egymás mellé építjük őket, jelentősen csökkenthető az építőanyag mennyisége. Feldobja a látványt, ha magassági szinteltolással készítjük el a kertrészeket – ahogyan képünkön is látszik.

A keretek formájának csak fantáziánk és az építőanyag jellege szabhat határt, így lehet négyzetes, téglalap, háromszög, kerek és amorf. Tovább fokozhatjuk a látványélményt, ha úgy jelöljük ki a ládát, hogy ne legyen párhuzamos a kerítéssel, a házzal, hanem ezekhez képest valamilyen szögben építjük meg. Anyagát tekintve is szinte végtelen a lehetőségek tára. Házilagos kivitelezésnél a legpraktikusabb fát használni, mert fűrészelni, szöget verni a legtöbb ember tud, ehhez kell a legkisebb gyakorlat. A legjobb az akác, mert ez a faféle nem igényel karbantartást. Az 5×5 centis akácfa gerenda keret egy emberöltőn túl is dísze lehet a kertnek – igaz, ennek megvásárlásához jól teletömött pénztárcával kell kimenni a fatelepre. Sokkal olcsóbb megoldás a széldeszka, a szétszedett raklap, a bontott fa építőanyag, a kidobott bútor. Ezeknek hátránya, hogy belül (a föld felől) kátránytartalmú festékkel, kívül pedig oldószeres (nem vízbázisú) lazúrbevonattal kell tartósítani, mert a vékony, ráadásul puha fák védelem nélkül a nedves földtől néhány év alatt elrohadnak. Építhetünk ládákat kőből, téglából, bármilyen rusztikusnak látszó, kertbe illő anyagból, de ezek megalkotása már szakértelmet kíván.

Ha készen vagyunk a kalodákkal, azokat fel kell tölteni földdel. A természetbarát kerttulajdonos természetesen a saját érlelésű komposztját talicskázza a magas kerthez, akinek meg nincs ilyen, szerezzen jó minőségű termőföldet. Ezután jön az igazi élvezet: beültethetjük a kertünket. A legjobb megoldás, ha alacsony növésű örökzöldeket telepítünk, mert ezek télen is mutatósak. Ha nem ültetjük sűrűn és ügyelünk arra, hogy ne terebélyesedjenek el, akkor tavasszal egynyári virágokkal színesíthetjük a látványt. (De betelepíthetjük zöldségfélékkel is.) Végül leszúrunk néhány szolárlámpát, hogy a kertünk este is ragyogjon. Amikor pedig kiskutyánk társaságában a magas kertünk melletti padokon esti sörözésbe kezdünk, a szomszédot ütheti a guta: ezek milyen praktikus, látványos dolgot találtak ki már megint!

Ezek is érdekelhetnek