Nándi és az öt aranyszabály

Az élelmiszer-biztonság a Nemzeti alaptanterv részét képezi. Ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az általános iskolás diákok élelmiszer-biztonsági szemléletformálását célzó, ötfordulós vetélkedőt indított.

Család-otthonKovács Réka2012. 09. 27. csütörtök2012. 09. 27.
Nándi és az öt aranyszabály

A hatóság a decemberig tartó, játékos megmérettetés során oktatja a tanulókat a biztonságos ételkészítés öt aranyszabályára – kifogástalan alapanyag, tiszta ivóvíz; tiszta konyha, tiszta kéz; kész ételek elkülönítése a nyersanyagoktól; gyors lehűtés, hűtött tárolás; alapos sütés, főzés – tanítja meg.

A megmérettetésre az ország minden pontjáról jelentkeztek osztályok, összesen 110 osztály és 2374 gyermek vesz részt a decemberig tartó vetélkedőn. A pedagógusok minden egyes fordulóban hasznos tanácsokat tartalmazó füzeteket kapnak, a diákok pedig „NÉBIH Nándi” figurájával színesített élelmiszer-biztonsági matricaalbummal lesznek gazdagabbak.

Az élelmiszer közvetítette megbetegedések döntő része az ételek helytelen módon történő elkészítésére vezethető vissza, ami pedig egy kis odafigyeléssel megelőzhető volna. A gyermekkorban elsajátított ismeretek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a diákok felnőttkorukban megfontolt döntéseket hozzanak, jó minőségű, biztonságos élelmiszereket vásároljanak és készítsenek, tudatos vásárlókká váljanak.

Decemberben, a vetélkedő zárásakor a három legtöbb pontszámot elért osztály értékes ajándékokban (pl. uzsonnás doboz, logózott póló és baseball sapka, NÉBIH Nándi plüss figura, könyvjelző, színes ceruza szett, sportszer, könyvutalvány), az első helyezett osztály pedig kiránduláson vesz részt.

A játékról, a feladatokról és a tájékoztató anyagokról bővebb információ a hivatal Facebook oldalán és honlapján található.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek