A grépfrúit csodája

Citrancsnak is hívják a citromfélék nemzetségébe tartozó grépfrútot, mely a nyugat-indiai szigetekről indulva jutott el bolygónk melegebb tájaira. A gyümölcs kesernyés-savanyú ízét a naringin nevű glikozidtól kapja. A glikozidok segítik a szervezetben az ásványi anyagok felszívódását, enyhítik a légutakban fellépő izgalmakat, kedvezően hatnak a szívműködés szabályozására. Glikozidot tartalmaz a mustár, retek, hagyma, torma is.

Család-otthonBudai Horváth József2012. 10. 23. kedd2012. 10. 23.

Kép: Grapefruitmag, grépfrút, citrancs, gyümölcs, vitamin 2012.10.07. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

A grépfrúit csodája
Grapefruitmag, grépfrút, citrancs, gyümölcs, vitamin 2012.10.07. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A grépfrút gyógyító hatását dr. Jacob Harich amerikai immunológus fedezte fel 1964-ben. A szemétdombra hajított grépfrútmag és -héj sokáig ellenállt a természetes lebomlási folyamatoknak. Dr. Harich a laboratóriumában rájött, hogy a héjakban és magvakban lévő anyagok a mesterséges antibiotikumokhoz hasonlóan erős hatást fejtenek ki. Ma már tudjuk, hogy a grépfrútmagkivonat vírusok, paraziták, csaknem 800 baktériumtörzs és mintegy 100 gombafajta hatékony – ám szintetikus társaihoz hasonlóan, csak indokolt esetekben használatos – ellenszere.

A grépfrútmagkivonat sűrű, koncentrált folyadék, általában glicerinnel hígítják, a kapható készítmények átlagosan 40% tiszta kivonatot tartalmaznak. Kisebb mennyiségben szappanokban, fül- és orrcseppekben, fertőtlenítő spraykben, dezodorokban és más kozmetikai termékekben is megtalálható.

Sok káros mikroorganizmust legyőz, de érintetlenül hagyja a száj, a garat, a bél és a hüvely természetes flóráját. Erősíti és serkenti a szervezet ellenálló képességét. Külsőleg acnéra, bőr- és körömgombára, de a pikkelysömörre is érdemes kipróbálni. Még az ezerszeres hígítású oldata is hatékony, így a különösen érzékeny bőrűek is használhatják.
Maró hatása miatt tömény formában ne alkalmazzuk közvetlenül a szem, száj, garat, hüvely nyálkahártyáján. Ha mégis odakerülne, bőséges tiszta vízzel mossuk le. Vizes oldatát felhasználás előtt rázzuk fel, mert a kivonat lesüllyedhet az oldat aljára, s így az alkotórészek aránya nem megfelelő.

A grépfrútmagkivonatnak megfelelő adagolás mellett nincs mellékhatása. Enyhe bélpanaszok jelentkezhetnek, de ha csökkentjük a dózist vagy átmenetileg felfüggesztjük a szedését, hamar elmúlnak.

Ezek is érdekelhetnek