Készítsen virágcsokrot káposztából!

Létezik egy növény, amivel megszínesíthetjük, földobhatjuk az egyre fakuló-szürkülő, télbe hajló kertet. És ez nem valami szirmaival díszítő virágcsoda, csak egy káposzta. Igaz, nem a közönséges, hanem a díszkáposzta.

Család-otthonValló László2012. 10. 10. szerda2012. 10. 10.
Készítsen virágcsokrot káposztából!

Vadon nem fordul elő, csak nemesített változatai, hibridjei vannak, bámulatos szín- és formagazdagságban. Levele a zöld, a fehér és a piros szinte minden színárnyalatában pompázik. Alakja szintén igen sokféle: a teljesen sima levélszéltől a csipkemintákhoz hasonló formáig terjed változatossága. Sokszor még egy hibriden belül is előfordulhat többféle szín- és levélalak. A díszkáposzta nem különösebben igényes a talajra: a laza és a kötött földeken egyaránt szépen díszlik, de a savanyú talajokat nem szívleli. Noha fényigénye közepes, jól bírja a tűző napot – igaz, a nagy melegben a színe megfakul. A levelek színeződésének éppen a mostani nyár végi, őszi fényviszonyok a legkedvezőbbek. Mivel jó fagytűrő (a mínusz 10 fokot is elviseli), a téli kertnek is dísze lehet. Mint a káposztanemzetség többi tagja, vízigényes. A ritkábban és nagy mennyiségekkel végzett öntözés nem kedvez neki, mert ha a földje kiszárad, az alsó levelei elfonnyadnak.

A kertben, az erkélyládákban egész ősszel szépen virít, enyhe teleken akár tavaszig is díszít. Sőt a magasabb törzsű hibridjei – mint a vágott virágok – csokrok díszítésére is alkalmasak. S akkor még nem szóltunk arról, hogy ehető: ha dísznövényként már leáldozóban is van, zöldségként még felhasználható. Főzeléknek is jó, de elegánsabb hasznosítása, ha hidegtálakat, körítéseket díszítünk színes leveleivel.

Hogy a díszkáposzta mégiscsak káposzta, ezt jól tudják a káposztafélék károsítói is, így a növény védelmére is gondolnunk kell.

Ezek is érdekelhetnek