Új esély a kismamáknak

Újfajta képzés indul szeptemberben a gödöllői Szent István Egyetemen. Az Ökomama-program a kisgyermekes anyáknak kínál esélyt a munkaerőpiacon.

Család-otthonBiczó Henriett2012. 10. 03. szerda2012. 10. 03.
Új esély a kismamáknak

Visszailleszkedés a munka világába, részmunka, távmunka – a kismamák foglalkoztatásának fontosságáról, lehetséges formáiról több mint egy évtizede hallunk. Ám a hétköznapi gyakorlat nem igazolja, hogy bármiféle változás történt volna. Minden második nő állás nélkül marad, amikor szülni megy. Esélyük sincs a visszailleszkedésre.

Nem vigasz az anyukáknak, hogy a nők helyzete általában véve nem túl rózsás a munkaerőpiacon. S nem csak nálunk: az Európai Unióban tíz nőre csak egy női vállalkozó jut, míg a férfiaknál ez az arány 4:1. Az egyetemi diplomások csaknem 60%-a nő, mégis jóval kevesebben vannak – különösen az üzleti szférában – teljes munkaidős állásban és vezető pozíciókban, mint a férfiak. Arról már ne is beszéljünk, hogy hasonló munkakörben, ugyanazzal a végzettséggel egy nő 17%-kal kevesebb pénzt visz haza, mint férfi kollégája. Szlovéniában ez mindössze 4%, Magyarországon azonban még az európai átlagnál is rosszabb az arány: a vállalkozói szférában majdnem 26% a különbség a férfiak javára.

Ezért is örvendetes, hogy a gödöllői Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karán új képzés indult, kifejezetten a kisgyermekes anyukáknak. Az Ökomama projekt lényege, hogy olyan ökogazdálkodási és ökoturisztikai szakképesítést adjon, amellyel egyéni vállalkozást is indíthatnak a gyesről, gyedről visszatérő nők, vagy elhelyezkedhetnek az adott területen tevékenykedő cégeknél.

A képzésre egyelőre csak Pest megyei érettségizett anyukák jelentkezhettek, közülük 250-en kezdhették meg a tíz hónapos képzést most szeptemberben. Átfogó ismereteket kapnak kezdve az ökogazdaságon és -házvezetésen alapuló vidéki turizmus megszervezésén és működtetésén a dísz- és konyhakert, a gazdasági udvar kialakításán át a vendégek fogadásáig, ellátásáig – beleértve a marketinget vagy éppen a saját honlap elkészítését is.

Az európai országok közül hazánkban a leghosszabb a gyed időtartama. Felmérések szerint a magyar anyák jelentős része szívesen maradna – akár hosszabb ideig is – otthon. Felmerül a kérdés, miért? Sokan úgy érvelnek: ha állást vállalnának, nagyon keveset keresnének, távmunkára pedig egyáltalán nincs lehetőségük. Ráadásul a munkáltatók a jelenlegei gazdasági helyzetben egyáltalán nem toleránsak az olyan kifogásokkal szemben, hogy beteg a gyerek.

Mi a megoldás? Horváth-Karip Krisztina projektvezető szerint a kismamák, a munkáltatók és a politikusok fejében egyaránt a gondolkodásmódon kellene mihamarabb változtatni. Rugalmas munkaszervezésre, olyan pozíciók és állások megteremtésére van szükség, melyekkel valamennyi érdekelt jól járhat.

Ezek is érdekelhetnek